Tovább osztja a pénzt a kormány

Csillagászati látogatóközpont, a Mercedes iskolája, a GYSEV egy vasútvonala és a Budai Vár is szerepel azokban a kormányhatározatokban, amelyek támogatáshoz jutottak a központi költségvetésből.
Németh Géza, 2017. december 20. szerda, 19:50
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabályok közül az első egy európai viszonylatban is egyedülálló csillagászati látogatóközpont (Bükki Csillagda) létrehozását írja elő a Bükki Nemzeti Parkban. Erre 990 millió forintot irányzott elő a kormány a jövő évi és a 2019-es költségvetésből. (Uniós pénzből látogatóközpont épül a Dunakanyarban és a Bükkben.)

A Nemzeti Hauszmann Terv keretében a Budai Várban akadálymentes közlekedési tengelyt kell kialakítása a Palota út - Csikós udvar - Hunyadi udvar között, továbbá meg kell tervezni a Budavári Palota közműveit és azok kiváltását. Erre az idei költségvetésből jut 2 milliárd 30 millió forint.

A GYSEV felújítja a Szombathely és Kőszeg közötti vasútvonalat, erre kerek 1 milliárdot hagyott jóvá támogatásként a kormány. Az idei költségvetésből 20 millió, a jövő éviből 305 millió, míg a 2019-esből 675 millió jut erre a célra.

A kormány egyetértett azzal, hogy a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető
Közalapítvány támogatást kapjon, az általa fenntartott kecskeméti Mercedes-Benz Német Általános Iskola és Gimnázium felújításához. Az idei költségvetésből el is különítettek erre a célra 274 millió forintot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK