Tovább osztja a pofonokat a kormány - meglepő helyre is jutott

Újabb szigorítás a szélerőműveknek, ennek sokan nem fognak örülni - állítja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP).
Napi.hu, 2016. október 3. hétfő, 10:01
Fotó: Reuters

A vonatkozó kormányrendelet (382/2007) szeptemberi módosítása szerint, ha korábban termőföld besorolású ingatlanon tervez valaki szélerőművet létesíteni, akkor az engedély iránti kérelemhez csatolni kell azt az igazolást, ami szerint a használni kívánt földterületet már legalább 3 éve kivonták a termőföld besorolás alól. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg folyamatban lévő megújuló energiaprojektek nem valósulhatnak meg, ha az utóbbi 3 éven belül történt a földterület átminősítése - olvasható a MANAP közleményében, mely szerint a visszamenőleges változtatás számos magyar kis- és középvállalkozás fejlesztését bizonytalanítja el, akik nem számítottak arra, hogy tervezett beruházásaik azon bukhatnak el, hogy milyen régen került művelés alól való kivonásra a termőföld.

A megújuló energiatermelés diszkriminatív korlátozása, ráadásul visszamenőleges módon, egyáltalán nem szolgálja Magyarország energiabiztonságát és hosszú távú érdekeit - véli az egyesület. Véleményük szerint aggodalmas, hogy a magyar kormány úgy változtat az energiatermelés engedélyezési szabályozásán, hogy nem veszi figyelembe a magyar kis- és középvállalkozások érdekeit és veszélyezteti a folyamatban lévő, a módosítással leállított projektekre fordított sok száz munkaórát és ezen vállalkozások számára jelentősnek számító, projektenként több millió forintos befektetéseket. (Az eredeti kormányhatározat ráadásul nemcsak a szélenergia-termelésre vonatkozott, hanem minden megújuló energiaprojektre.)

"Egy így elbizonytalanított piaci légkörben a vállalkozások nem mernek a későbbiekben belevágni megújulós beruházásokba, ha attól kell tartaniuk, hogy közben változnak a feltételek, negatívan érintve a saját projektjüket is." - nyilatkozta Szolnoki Ádám, az egyesület elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2016.10.03 14:11

A magyarországi szélviszonyok és adórendszer mellett egy szélerőmű nem lehet nyereséges. Kivétel, ha besegít nem kevés állami támogatás, esetleg korrupció, úgy már persze megéri ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html