Tovább romlott Magyarország helyzete - itt az új lista!

Romlott Magyarország versenyképessége, miközben Lengyelország látványos előrelépést mutatott fel a Világbank legújabb Doing Business listáján. A hazai cégeket különösen az adófizetés bonyolultsága és a befektetővédelem hiányosságai sújtják.
Ádám Viktor, 2012. október 23. kedd, 08:00
Fotó: Napi.hu

A tavalyi öt után további három helyet visszacsúszva az 54. helyen végzett Magyarország a Világbank azon listáján, amely annak alapján rendezett sorba ezúttal 185 államot, hogy hol a legjobb, legkönnyebb új vállalkozásba fogni, a céget működtetni. A Doing Business 2013. felmérésében a felsorolás élén nincs változás a tavalyihoz képest: a listavezető Szingapúr - zsinórban immár hetedik éve -, majd Hongkong és Új-Zéland következik. Az Egyesült Államoké ezúttal is a 4. hely, és az első európai ország a listán az ismét az 5. helyen szereplő Dánia. Németország a világranglista 19. helyéről a 20-ra csúszott vissza. A lista sereghajtói a Közép-Afrikai Köztársaság, Csád és Kongó, de Venezuela sem lehet büszke a maga 180. helyére.

A felmérésben azt vizsgálták, hogy a világ országai milyen intézkedéseket tettek tavaly és ez év elején egyebek közt az alapítás, az építési engedélyek, a hitelhez jutás, a hitelinformációs adatbázisok, a külkereskedelmi (vám)ügyintézés, a befektetők védelme, az adóztatás, a szerződések érvényesítése vagy a csődeljárás terén, illetve milyen szabályozás van érvényben azért, hogy a vállalkozások életét megkönnyítsék, egyszerűsítsék.

Nagy léptekkel jön föl Lengyelország

A jelentés egyebek közt kiemeli, hogy 108 ország 201 szabályozási reformot hajtott végre 2011-ben és az idén az üzleti tevékenységek megkönnyítése érdekében. A legnagyobb előrelépést Lengyelország mutatta fel, szám szerint négy reformmal, amelyekkel az ingatlanbejegyzést, az adófizetést, a szerződések kikényszerítését és a fizetésképtelenségi helyzet megoldását egyszerűsítették. Lengyelország ezzel a tavalyi 62. után az 55. helyen végzett - közvetlenül a hátrébb csúszott Magyarország mögött.

Kedvezőtlen változás, hogy míg tavaly Magyarország pozíciója lényegében a többi régiós államéval együtt romlott, most a legtöbbjük - hazánkkal szemben - javítani tudott. Lengyelországról már volt szó, Szlovákia 5 helyet előrelépve a 46., Szlovénia kettőt javítva a 35. helyre jött fel, a balti államok pedig maradtak 20-30. hely közötti régióban. Csehország a tavalyi javítás után eggyel hátrált, a 65. helyre.

Hol rontott és hol javított Magyarország?

Magyarország pozíciója annak ellenére romlott, hogy három intézkedést is elismert a Világbank, mint a vállalkozások működését segítő lépést. Ezek között tartják számon a pozitív adóslista felállítását lehetővé tevő jogszabályt. Megszűnt továbbá a vállalkozások kommunális adója - igaz, a munkáltatói tb-járulékot emelték -, a vámárunyilatkozat és más dokumentumok elektronikus benyújtásának lehetőségével pedig az export és az import ideje csökkent, azaz a határokon átnyúló kereskedelem vált könnyebbé. A cégbejegyzés drágítása és az adóregisztrációs eljárás viszont kedvezőtlen fejleménynek számít. Ez utóbbival magyarázható, hogy a vállalkozások indításának egyszerűsége szempontjából felállított listán a magyar pozíció 13 helyet esett - lásd a táblázatot. (Bejöttek tehát tavalyi várakozásaink, akkor ugyanis azt valószínűsítettük, hogy romolhat a magyar pozíció, az egyórás cégbejegyzés megszüntetése miatt.)

Magyarország az építési engedély jövedelmekhez viszonyított költségét tekintve a legolcsóbbak között van, viszont itt az egyik leglassabb a villamos energiához való jutás ügyintézése - átlagosan 252 nap. Az általános helyezésünkhöz viszonyítva továbbra is sokkal rosszabbul állunk a befektetővédelem és az adófizetés adminisztrációja terén, sokkal jobban viszont a szerződések kikényszerítését, valamivel jobban pedig az ingatlanbejegyzési procedúrát tekintve.

Magyarország részletes értékelése (helyezés az adott években)
Kategória201320122011
Vállalkozás indítása523937
Építési engedélyek beszerzése555556
Elektromos áram bevezetése109103100
Ingatlan bejegyzése434342
Hitelinformációk534837
Befektetők védelme128122120
Adófizetés118117113
Határokon átnyúló kereskedelem737477
Szerződések érvényesítése161920
Fizetésképtelenség megoldása706666
Forrás: Napi Gazdaság Online, Világbank

Így állunk Szlovákiához és Romániához képest

A tavalyelőtti 65-ről a 72-re visszaeső és ezt a helyét most is megtartó Románia a befektetővédelem terén sokkal jobban áll (49.), a határokon átnyúló kereskedelemben hasonló a helyzetünk, viszont ott még nehezebb elektromos áramhoz jutni, még nagyobb terhet jelent az adózás, mint nálunk, illetve sokkal jobb a helyzetünk a fizetésképtelenségi eljárások esetében is.

Szlovákiával összehasonlítva nálunk jóval könnyebb a vállalkozás indítása, a határokon átnyúló kereskedelem intézése és a szerződések végrehajtásának kikényszerítése, miközben az ingatlanbejegyzés és a hitelinformációk terén továbbra is hátrányban vagyunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.10.24 20:17

@rigolya: részben igaz ,de a felfújt jelzálog-hitelezés is papíron, illetve egy ideig ténylegesen jelentősen növelte a profitokat ,és ezek a papírok szárnyaltak a tőzsdéken,és a befektetési alapok meg belevették a portfóliójukba ezeket a papírokat,így mindenki jól járt /nyugdíjas ,melós ,kis,meg nagytőkés /.....,egy ideig..... 2008-ig....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2012.10.23 20:56

@szkiita: Ha már szkítának hívod magad,a világszemléletükkel remélem tisztában vagy.A Fidesz kormány távol van ettől a szellemiségtől.Nekem nem mint párttal van gondom vele,hanem a hozzáállásával.Én is nagy hazafi voltam,tanultam,dolgoztam,a,hazámat szolgáltam.Az életben nem fognak annyit a hazájukért tenni,mint én.Meghálálták a becsületes hozzáállásomat,belém rúgtak.De én nem számítok.Amit a többi becsületesen élő,és dolgozó emberrel tesznek,az háborít fel igazán.Ha meg kell halnom,akkor nem éhen fogok halni,ahogy a vezírünk tervezi.Férfiként teszem azt,a népem boldogulásáért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.23 20:24

@szkiita: Éééésss a jelzáloghiteleknek semmiféle hatása nem volt a válságra... Persze?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.10.23 20:19

@Trambulin: Nem biztos ,hogy az imperialisták: Gondold végig . A nagy befektetési alapokban van a nyugat-európai ,és észak -amerikai polgárok 80%-ának a megtakarításai már 30-40-50 éve .Őket ugyanúgy súlytják a különadók-szektorális ,adók-multiadók ,mint a milliárdosokat ...

..ezek a befektetési alapok szinte minden szektorban ott vannak ,és részvényportfóliókat alakítanak ki a nagy hozam reményében ,így működik a nyugat már 40-50 éve ,a spekulációból ,illetve az alacsony bérű országokból....hallatlanul nagy profitokat kerestek,..... eddig ,valószínű ennek a világnak lett vége 2008-ban ...,és ez nem nagyon tetszik annak a világnak ,aki-ami ebből az elmúlt 30-40 évben jól élt ...lehet ez nyugdíjas ,melós ,középosztálybeli ,vagy fullos ....!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.10.23 19:43

@szkiita:

Az imperialisták pénzelik őket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html