A felmérés szerint az áprilisi csúcshoz képest az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak, a júliusi hangulatváltozás azonban csak az üzleti bizalmi index csökkenésének következménye. A fogyasztói bizalmi index május óta szinte változatlan.

Az üzleti szférán belül júliusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozása rosszabb lett az előző havinál, de összességében - ha csak minimálisan is - még mindig több volt a javulásra, mint romlásra számító cég. Az ipari bizalmi index immár harmadik hónapja csökken. Az építőipari bizalmi index értéke júliusban alig emelkedett, de ezzel is tizenkét éves csúcsára jutott. A kereskedelemben az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index júliusban az előző havi megugrással azonos mértékben zuhant.

A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, a kereskedelemben és a fogyasztók körében azonban kissé erősödött az inflációs várakozás. A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatói szférában markánsan romlott, az építőiparban és a kereskedelemben viszont kissé erősödött. A létszámbővítést tervezők aránya még minden ágazatban, de immár csak minimálisan haladta meg a csökkenést tervezőkét.

A GKI fogyasztói bizalmi index három hónapja lényegében változatlan. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét és a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé jobbnak, várható megtakarítási képességét valamivel rosszabbnak tartotta, mint júniusban.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014.II.III.IV.V.VI.VII.
Üzleti bizalom4,94,77,74,85,41,4
Fogyasztói bizalom-22,0-15,9-15,3-18,4-19,3-18,9
Konjunktúra-2,1-0,71,7-1,2-1,0-3,9
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt.