Tovább segítheti az állam a magyar bankokat

Jóváhagyta az Európai Bizottság annak a magyar intézkedéscsomagnak a meghosszabbítását, amelynek keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében garanciához. A féléves hosszabbítással a program ez év végéig futhat.
NAPI, 2009. szeptember 4. péntek, 13:37

Közleménye szerint a bizottság úgy találta, hogy az intézkedések meghosszabbítása is összhangban van az állami támogatásról szóló útmutatójával, amely a pénzügyi válság leküzdésének segítésére készült. A rendelkezések ugyanis nem megkülönböztető jellegűek, korlátozottak időben és térben, megfelelő biztosítékokat tartalmaznak a verseny esetleges torzulásainak minimálisra csökkentésére, és alkalmasak arra, hogy hozzájáruljanak a válság miatti súlyos magyar gazdasági zavarok kezeléséhez - írta az MTI-eco.

Az eredetileg februárban, június 30-ig jóváhagyott intézkedések egyike elsőbbségi részvények fejében új tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben. A másik egy garanciaintézkedés, amely ellentételezés fejében legfeljebb három (kellően indokolt esetben öt) év futamidejű új tartozásokat fedezhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK