BUX
39006

Tovább támad a Duna, hősies küzdelem Szentendrén (friss)

Az éjszaka folyamán 10 centiméterrel emelkedett a vízszint, 516 főre nőtt az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma, gátszakadás egyelőre nem történt. Várhatóan ma tetőzik a Duna, a budapesti szakaszon 860 centiméter körüli rekordszinten. Szentendrén könnyűbúvárokat vetettek be a buzgárok ellen.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 08:52

Ma reggelre már ötszáztizenhatra nőtt az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek. A kitelepítések alapvetően Pest megyében, a Duna-kanyarban több településről történtek. Az érintett települések száma 58, ez 96 ingatlant jelent - mondta Dobson Tibor. Az árvíz elleni védekezésben körülbelül 25 ezren vezsnek rész. Dobson jelezte továbbá, gátszakadás vagy más rendkívüli esemény az éjszaka során nem történt.


Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője tegnap éjszaka azt közölte, hogy kritikus helyzet kialakulásától nem kell tartani, a legnagyobb gondot továbbra is a dunakanyari települések vízállása jelenti. A hazai folyókon összesen 2903 kilométeren folyik védekezés, elsőfokú a készültség 901 kilométeren, másodfokú 550 km-en míg 1294 km-en harmadfokú a készültség, 158 kilométeres szakaszon pedig rendkívüli, azaz a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben.


A vízügyi szakértők jelezték, hogy az éjszaka folyamán mintegy 10 centimétert áradó Duna várhatóan ma délután fog tetőzni a budapesti szakaszon 860 centiméter körüli szinten.


Budapesten keddre virradó éjszaka intenzíven folyt az árvízi védekezés a Római-parton és a szentendrei HÉV vonalán, a Margitszigeten pedig meg kellett erősíteni a homokzsákokból épített gátat. A szóban forgó HÉV-vonalon a Tímár utcánál lévő üdülőparkot teljesen elöntötte a Duna, valamint a már korábban homokzsákokkal körbevett part menti épület is víz alatt állt. A HÉV sínjei mellett a budapesti közlekedési vállalat 25 dolgozója az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal dolgozott a töltés megerősítésén.


A Margit hídnál, a Bem rakpart végén mindkét oldalon homokzsákok álltak, az utat egy sávra szűkítették. A híd alatt felgyülemlett vizet a Fővárosi Csatornázási Művek folyamatosan szivattyúzza, a kialakult buzgárokat pedig homokzsákokkal kerítik el.


A BKV szakemberei szerint a Batthyány téri aluljáró egyelőre nincs veszélyben. Az éjszaka folyamán épített homokzsákgáttal ugyanis sikerült megakadályozni, hogy betörjön a víz, így a metró is közlekedni fog. Ugyanakkor a biztonsági okokból a gyalogos aluljáró egy részét mától lezárták, a metróállomást a tér felöli mozgólépcső felől lehet megközelíteni.


Az áradás miatt számos közlekedési korlátozást kellett bevezetni. A 2-es villamos továbbra is csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik. A BKV a Március 15. térnél visszafordításra alkalmas vágánykapcsolatot épít ki annak érdekében, hogy szerdától a 2-es villamossal az Erzsébet hídig lehessen utazni.


A szentendrei HÉV szerelvényei mindaddig rövidebb útvonalon járnak, amíg nem apad olyan mértékben a vízszint, hogy a Duna melletti HÉV-alagútban és a Batthyány téri végállomáson biztonságos, vízmentes terület álljon rendelkezésre - tájékoztatott a Fővinform. A szentendrei HÉV továbbra is csak a Margit hídig közlekedik, ahonnan a Batthyány térig a 60-as és a 86-os autóbuszokkal utazhatnak.


Buzgár ellen küzd 200 ember Szentendrén a gáton. Súlyos helyzet alakult ki keddre virradóra a szentendrei gáton, ahol egy nehezen lefojtható buzgár ad munkát az itt dolgozó 100 katonának és 100 önkéntesnek - közölte a védelmet irányító vízügyi szakember. A buzgár az 1,4 kilométer hosszú gát olyan pontján keletkezett, ahol a védőfal sittből és más építési törmelékből áll, emiatt bizonytalan a tartóssága. Az emberek nagy teljesítményű reflektorok fényénél igyekeztek egész éjjel az egyelőre 20 centiméteres, a gát alatt szivárgó "forrást" betömni, ám nehezen boldogulnak e feladattal. A szivárgás köré homokzsákból gyűrűt építettek ki, és egy úgynevezett kiegyenlítő medencét formáltak, hogy a víz erejét ezzel csillapítsák.


Ugyanakkor a gát Duna felőli oldalán a budapesti Szökőár Klub könnyűbúvárai fóliával próbálják elzárni a buzgár útját az átázott, nedves védfalon, ám küzdelmük kimenetele meglehetősen kétséges. A 6 gyakorlott könnyűbúvár folyamatosan váltja egymást, mert a 4-5 fokos vízben csak rövid ideig tartózkodhatnak.


A védelem vezetője kora reggel újabb 100 katonát kért erősítésként, őket reggelre várják, hogy bekapcsolódjanak a munkákba. A helyzet azért veszélyes, mert itt a föld felszínétől számítva a gát mögött 3,5 méteres magasságban hömpölyög a Duna, a gát átszakadása beláthatatlan következményekkel járna - hívta fel rá Körmendi Lukács a figyelmet.


A Duna vízszintjének további emelkedése esetén holnaptól arra lehet számítani, hogy a 19-es és a 41-es villamosok Batthyány téri végállomása nem lesz használható. Ebben az esetben az említett villamosok az Ybl Miklós téri megállóhely után a Lánchíd előtt fordulnak vissza Dél-Buda irányába.


Továbbra sem jár a Margitszigeten a 26-os busz, a Népszigetre vezető Zsilip utcát lezárták, Magyar és Pünkösdfürdő között pedig nem közelekdik az átkelőhajó.


A III. kerületi lezárások miatt a 106-os autóbuszok módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Nánási úti, a Silvanus sétánynál lévő, a Pók utcai és a Szentendrei úti megállót.


A Fővinform kéri, aki csak teheti ne közlekedjen gépkocsival, utazzanak a metrókkal, vagy a villamosokkal, így elkerülhetők a torlódások. Ezt a jelek szerint nem sokan fogadták meg, mert ma reggel óriási dugók alakultak ki a fővárosban. A helyzetet jól jellemzi, hogy egyes taxixtárságok autóira legalább 30 percet kell várni a hívás után.