Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Főgáz Zrt. után a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is önkormányzati kezelésből az állam tulajdonába kerülhet - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) válaszaiból. A tárca a tranzakciók részleteiről egyelőre nem adott információt, mondván, azok csak a döntések meghozatala után lesznek nyilvánosak. Megerősítették ugyanakkor, cél a vállalatok nonprofit működtetése, a szolgáltatás biztonságát pedig állami cégek tudják garantálni. Általánossá kell tenni, hogy a jövő közszolgáltató cégei a megtermelt eredményüket az üzembiztonság és a szolgáltatási színvonal növelésére, korszerűsítésre fordítsák, emellett a profitjuk terhére aktívan vegyenek részt a rezsi további csökkentésében - közölte az NFM. A tárca szerint az állami szerepvállalás fokozását mindezzel összefüggésben az a cél is szükségessé teszi, hogy a rezsicsökkentés a lakossági szegmensben fenntartható, az iparra pedig kiterjeszthető legyen.

Az FCSM többségi tulajdonrésze felett jelenleg Budapest önkormányzata rendelkezik, míg 25 százalék plusz egy szavazatú tulajdonhányadát a német Berlinwasser Holding AG, valamint a francia Veolia Environnement S. A. birtokolja. A már jelenleg is nonprofitként működő FKF állami átvételét - összhangban a minisztérium, valamint a kormányzat egyéb nyilatkozataival - a közszolgáltatásokat egy nagy állami nonprofit társaságba való szervezésének terve magyarázza - írta a lap.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn hozott döntést a Főgáz Zrt. többségi részvénycsomagjának eladásáról, 41,8 milliárd forintért. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavasszal vette meg a társaság 49 százalékos részvénycsomagját a német RWE-től, ennek vételára 41 milliárd forint volt.