A citybeli elemzői vélemények ugyanakkor eltérnek annak megítélésében, hogy az MNB-nek módja nyílhat-e az enyhítési ciklus folytatására a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a keddi kamatdöntés után közölte: a ház véleménye szerint "számos ok" van annak feltételezésére, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa a végéhez közeledik. Jackson szerint ezen okok közé tartozik, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme élénkül, és ezzel egy időben a maginfláció gyorsul.

A Capital Economics vezető londoni elemzője kiemelte: jóllehet a magyar gazdaság idei harmadik negyedévi növekedése az eddigi aktivitási mutatók alapján nem tűnik "annyira figyelemreméltónak", mint a cseh és a lengyel gazdaságé, ám a magyar ipari és fogyasztási bizalmi indexek javulnak, és ez arra vall, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) éves növekedési üteme a harmadik negyedévben meghaladhatta a második negyedévben mért 0,5 százalékot.

Mindemellett az alapszintű inflációs nyomás is erősödik. Bár a teljes kosárra számolt infláció - amelynek éves üteme a múlt hónapban 1,4 százalék volt - jóval elmarad a 3 százalékos jegybanki céltól, és az újabb közműdíj-csökkentések hatására az idén várhatóan még tovább lassul, azonban a tizenkét havi maginfláció 3,5 százalékra gyorsult szeptemberben az augusztusi 3,00 százalékról - hangsúlyozta a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint emellett a forinteladási nyomás kialakulásának kockázata is szűkíti a mozgásteret a további kamatcsökkentésekre, tekintettel arra, hogy a nagy devizaadósság-állomány miatt viszonylag magas kamatszintre van szükség a tőkebeáramlás vonzásához és a devizaadósság-szolgálatot megdrágító forintgyengülés megakadályozása végett.

A forint az elmúlt két hónapban a felzárkózó térség legjobban teljesítő valutái között volt. Ennek figyelembevételével is azonban a magyarországi reálkamat és az eurójegybank (EKB) kamatszintje feletti kamatprémium egyaránt mélységi rekordon jár, és ez már óvatosságot indokol az MNB monetáris tanácsa részéről - fejtegette keddi értékelésében a Capital Economics londoni elemzője.

Jackson szerint a kormány és a bankszektor közötti feszültségek újbóli fellángolásának kockázata is szűkítheti a további monetáris enyhítés mozgásterét. Az elemző közölte: a Capital Economics várakozása szerint végül konszenzusos döntés születik a devizahitelesek problémájának ügyében, ám a magyar kormány már korábban is tett egyoldalú lépéseket ebben a kérdésben. Ha egy újabb esetleges ilyen lépés nyomán gyengülésnek indulna a forint, az a monetáris enyhítési ciklus leállítására, sőt akár visszafordítására is késztetheti az MNB-t - vélekedett Jackson.

A Capital Economics közgazdásza mindazonáltal közölte: a ház jelenleg - abból a feltételezéséből kiindulva, hogy a kormány és a bankok valamilyen egyezségre jutnak, és az euróövezetnek is sikerül elkerülnie az adósságválság újbóli fellángolását - két további 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 3,00 százalékig süllyedő alapkamatot vár az idén.

A 4cast nevű londoni pénzügyi gazdasági elemzőház szakértői ugyanakkor a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben hangsúlyozták, hogy a monetáris tanács által a keddi kamatcsökkentés után kiadott közlemény hangvétele változatlanul enyhe alapállást tükröz, "bár nem enyhébbet, mint egy hónappal ezelőtt".

A ház elemzői kiemelték, hogy a közleményben továbbra is szerepel a hivatkozás a magyar gazdaságban érvényesülő, folyamatosan negatív kibocsátási résre - aminek erőteljes dezinflációs hatása van -, valamint a javuló külső piaci kondíciókra.

A 4cast elemzői ennek alapján a havi 0,20 százalékpontos lépésekben végrehajtott kamatcsökkentések folytatására számítanak abban az esetben, ha nem lesz markáns változás a piaci hangulatban. Közölték: jelenleg nem tartják "nagyon valószínűnek", hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése előtt leállítaná az enyhítési ciklust.

Ha a piaci szereplők kockázatvállalási hajlandósága tovább erősödik, és ha még későbbre tolódik az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdete, akkor a 4cast elemzőinek keddi értékelése szerint nem lehet kizárni, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytatja a kamatcsökkentéseket.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - az amerikai hitelpiaci folyamatokról kedden Londonban ismertetett új elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának leépítésével kapcsolatos piaci várakozások immár csak a jövő évre, és azon belül is egyre későbbre valószínűsítik a ciklus visszafogásának kezdetét. A várakozások kitolódását a ház szerint alátámasztja, hogy az amerikai gazdaságon belüli munkahely-teremtési ütem lassúságához most már az ingatlanszektor fellendülésének lanyha üteme is társul. A folyamatban lévő lakóingatlan-értékesítések indexe ugyanis idei eddigi mélypontjára süllyedt a múlt hónapban - hangsúlyozza keddi elemzésében a Moody's Analytics.