További megszorítások jöhetnek

Ha a gazdaság visszaesése a tervezettnél nagyobb, s emellett az infláció a tervezett 4,5 százaléknál alacsonyabb lesz, akkor a 2,6 százalékos GDP-arányos hiány megtartása érdekében a kormány további megtakarítási döntéseket fog hozni.
NAPI Online, 2009. február 17. kedd, 11:04
Fotó:

Minderről Veres János pénzügyminiszter Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt. A pénzügyminiszter reagált az IMF magyarországi prognózisára, amely 3-3,5 százalékos gazdasági visszaesést jelez. "Mi most 3,3 százalékos idei GDP csökkenéssel számolunk" - közölte.

A tervezett változtatások fontos eleme, hogy minden munkavállalónak legálisan bejelentett jövedelme legyen - jelentette ki a pénzügyminiszter. A bejelentett adóváltoztatások összege mind 2009-ben, mind 2010-ben a költségvetés szempontjából lényegében nullszaldós.

A személyi jövedelemadó alsó kulcsa július 1-jétől 18 százalékról 19 százalékra emelkedik, miközben az 1,7 milliós sávhatár 2,2 millióra nő, a jövő évtől kezdve pedig 3 millióra. Az szja felső kulcsa 36 százalékról 38 százalékra változik, ugyanakkor a 4 százalékos különadó megszűnik.

A pénzügyminiszter levezette a minimálbér kétszeresénél, azaz havi 143 ezer forintos jövedelemnél történő változást, amely szerint közel 10 ezer forinttal járnak jobban az adózók, miközben a foglalkoztatói terheket is beszámítva az úgynevezett adóék öt százalékponttal csökken, ami a versenyképességet javító tényező.

Az általános forgalmi adó felső kulcsának emelése júliustól 20 százalékról 23 százalékra az inflációt egy év alatt 2,1 százalékkal dobhatja meg, egy százalékos áfa-emelés ugyanis 0,7 százalékos többlet inflációval jár változatlan fogyasztási szerkezet mellett - magyarázta a tervezett lépés hatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK