További rezsicsökkentés, nyugdíjemelés - kampányol Lázár

Lázár János szerint a választópolgárok elmúlt két évben tanúsított áldozatvállalása meghozta eredményét: 2013-ban javulhat az életminőség. Az emberek reménykedhetnek abban, hogy "idén már nyugalmat és biztonságot teremt a kormány" - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy nem tartja elégségesnek a rezsiköltségek 10 százalékos csökkentését. A politikus nem lát megszorításokat.
MTI, 2013. január 12. szombat, 12:33
Fotó: Napi.hu

A 2010-es kormányváltáskor Magyarország lényegében gazdasági és társadalmi csődhelyzetben volt, 8-10 százalékos államháztartási hiánnyal és 80 százalék feletti államadósságga. Ehhez képest most, az Európai Unió, az országot finanszírozó piaci pénzügyi alapok, valamint a pénzügyi elemzők egyértelmű álláspontja szerint Magyarország pénzügyi helyzete stabil - mondta Lázár János, utalva arra, hogy Magyarország 2011-ben, 2012-ben és az EU előrejelzése alapján 2013-ban is 3 százalék alatt tudja tartani az államháztartási deficitet, valamint az elmúlt két évben 77-78 százalékra mérsékelte az államadósságot. Az államtitkár szerint így joggal és alappal reménykedhetünk abban, hogy a 2004 óta Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszűnik 2013 közepén.

Az államtitkár hangsúlyozta, ezek a folyamatok azt jelzik, hogy az állam pénzügyei tekintetében "a jó gazda gondossága érvényesül", de ez elsősorban nem a kormánynak köszönhető, hanem a magyar választópolgároknak. "A kormány hálás lehet a magyar választópolgároknak, hogy az elmúlt két évet végigcsinálták, a magyar választók pedig joggal reménykedhetnek abban, hogy 2013-ban már békén hagyja őket a kormány" - fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, 2010 és 2012 között minden magyar családnak komoly áldozatokat kellett hoznia azért, hogy a szocialisták által felvett hitelt fizetni tudja az ország.

Csődből kellett kikeveredni, ezek nem megszorítások

Az emberek - azok is akik a Fideszre szavaztak, és azok is akik nem - a "fogakat összeszorítva, időnként nagyon rossz hangulatban", de "kellő bölcsességgel" vették tudomásul, hogy meg kell változtatni az országot ahhoz, hogy a gazdasági-társadalmi csődből kikeveredjünk - fogalmazott az államtitkár.

Lázár János cáfolta, hogy ez közvetett elismerése lenne annak az ellenzéki érvelésnek, amely szerint az elmúlt két évben voltak megszorítások. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a megszorítás mindig a szocialisták eszköze, a jelenlegi kormány viszont az elmúlt két évben a bankoktól, valamint az energia- és a kereskedelmi szektortól kért minden családi háztartást meghaladó mértékű hozzájárulást, éppen azért, mert 2010-ben pontosan látta, hogy ezek a cégek korábban sokat kerestek, az emberek zsebe pedig üres. Ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy átalakítása is áldozatvállalást jelentett az embereknek, ugyanúgy, mint a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése vagy a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata.

Harminc százalékkal drágább az energia, mint kellene

Ennek a "közös kétévnyi fogösszeszorításnak" az eredménye az, hogy 2013 első hónapjaiban csökkenteni lehet a gáz, a villamosenergia és a távhő árát, majd következik a víz- és a szemétdíj árcsökkentése - véli Lázár. Emellett január 1-jétől emelkedtek a nyugdíjak és növekedett a bérek vásárlóértéke is - tette hozzá a politikus, aki szerint "megérte az ország megváltoztatásában részt venni, mert ez 2013-ban jó néhány csoport számára az életminőség javításához vezethet".

Az államtitkár ugyanakkor a 10 százalékos rezsiköltség-csökkentést nem tartotta elégségesnek, mert ma egy fizetésből élő családnak jövedelme legkevesebb 20 százalékát kell rezsire fordítania. "Ma Magyarországon sok szakértő azt mondja, hogy legalább 30 százalékkal drágább a gáz és az áram annál, mint amit egy család vagy egy nyugdíjas ki tud fizetni" - tette hozzá Lázár.

Alacsonyak a nyugdíjak, fizetések - 2013-ban már ez a téma

A 13. havi nyugdíj vagy egy egyszeri nyugdíj-kiegészítés esetleges bevezetésére vonatkozó kérdésre Lázár azt mondta: akkor van lehetőség jóléti kiadások finanszírozására és a szociális deficit csökkentésére, ha tudják tartani a pénzügyi stabilitást, illetve nem nő az államadósság. Megjegyezte: az Alkotmánybíróság döntése ugyanis az elmúlt hetekben rávilágított arra, hogy Magyarországon nem demokráciadeficit, hanem szociális deficit van.

Magyarországon alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, a kormánytól pedig az várják az emberek, hogy segítse a megélhetésüket munkalehetőséggel, normális fizetéssel vagy nyugdíjjal. "A kormánynak az a dolga, hogy ezeket rendezze, 2013-ban ezekkel a kérdésekkel kell foglalkozni: rezsi, nyugdíj, fizetés, ezek lesznek a fő témáink" - közölte a fideszes politikus.

A nyugdíjasok a fiatalok elől veszik el a munkát

Az államtitkár a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: ha egy kormány meg akarja állítani a fiatalok elvándorlását, akkor mernie kell azt mondani, hogy az államapparátusban csak olyan álláshelyen dolgozzon nyugdíjas, ahová fiatal nem jelentkezik. Hozzátette: minden embernek mérlegelnie kell, hogy vagy nyugdíjas lesz, vagy dolgozik az állami szektorban, mert a kettőt együtt jelenleg Magyarország nem engedheti meg magának.

Az orvosok helyzetéről azt mondta: Magyarországon ma az a realitás, hogy az orvostársadalom mentesüljön a kötelező nyugdíjazás alól, szerinte bizonyos orvosi szakmákban ez automatikus lesz. Ugyanakkor jelezte: a nyugdíj és a fizetés kérdését is meg kell oldani, mert a nyugdíjas korú orvosok nem kereshetnek kevesebbet jelenlegi jövedelmüknél.
Az elmúlt két év átalakításai során a korkedvezményes nyugdíjakkal vagy a nyugdíj mellett dolgozókkal kapcsolatban is rengeteg hazugsággal, álszenteskedéssel és önámítással kellett leszámolni, és most szembe kell nézni a valósággal, hogy a nyugdíj tulajdonképpen a fizetés kiegészítéseként működött, mert a kettő ad ki egy normális fizetést egy orvos esetében - fejtette ki a politikus. "Munkáért rendes fizetést kell adni, nem pedig álnyugdíjat alamizsnaként" - mondá Lázár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matuska63, 2013.01.13 19:11

@rigolya: Ja csak ehhez kell némi előrelátás. Az a fijjugba nem mindig lelhető föl föleg ha másokról van szó és nem magukról. Másik ha már lenyúlták az MNYP-t mert ez is egy előtakarékosság volt,mirül beszélünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.13 15:59

@troll: A magasabb pedagógusbér vagy ingyenesebb felsőoktatás képzettebb munkavállalót, magasabb bérű jövőbeli foglalkoztatottat, végeredményben több adóbevételt eredményez...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

braunsim, 2013.01.13 15:38

@szkiita:
Az biztos, hogy ez nem semmi. Ekkora baromságot. 3 éve egyfolytában recesszió és emellett ingyen gáz, ingyen villany, ingyen viz 3,60-as kenyér, na ezt csak jézus tudta megcsinálni, amikor 2 hallal és 5 kenyérrel megvendégelt 5000 embert és még 12 szekér étel maradt.
Dehát nekünk is van Istenünk. Mekkora barmok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.13 14:41

Jó az irány ! Nőttek a nyugdíjak ,nőtt a minimálbér ,nőtt a közhasznúak bére/75 000 ft-96 500 ft / ,csökkent az államadósság ,3% a hiány,kisteéepülések adóssága rendezve ,nagyobbaké 40-50%-ban rendezve ,egészségügyi bérrendezés 2012-ben ,és idén is ,3 csapás működik,.....stbstb


...Hajrá Fidesz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.01.13 14:04

Most csodálkozni kellene? Mindegyik kormány ezt csinálta a választások közeledtével: osztogatott és ígérgetett.

Még előrehozott választás is jöhet.

Ha véletlenül megszünteti az EU a túlzott deficit eljárást, szabad kezet kap a kormány és felborítja a költségvetést is, hogy még többet osztogathasson, még több szavazatot vásároljon.

Nem lennék meglepve például a családi pótlék komolyabb emelésén(öt éve be van fagyasztva!), mert azzal nagyon sok embert tudnának maguk mellé állítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html