Ahogyan arra számítani lehetett, novemberben csökkent a költségvetési szervek tartozásállománya. Az adósság azonban még így is nagyon magas szinten, 111 milliárd forintnál áll. Ezzel pedig még meggyűlhet a baja a kormánynak a közeljövőben.

A hónapban 9,8 milliárd forinttal csökkent a költségvetési szervek adóssága. A meglévő 111,1 milliárd forintos tartozásállomány túlnyomó része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló adósság. Ennek értéke november végén 82,6 milliárd forintra rúgott. Az állammal szemben fennálló tartozás összege 28,2 milliárd forint - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból.

A havi csökkenés elsősorban a kormány november 19-i döntésének köszönhető. Ennek keretében a központi költségvetésbe tartozó, finanszírozott egészségügyi szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók részére 32,7 milliárd forintos konszolidációs támogatást biztosított. Arra is felhívja a figyelmet az államkincstár, hogy a döntés hatása nagyobb mértékben decemberben látszik majd. Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mintegy 17,8 milliárd forint pluszforráshoz jut. Ez szintén a tartozásállomány csökkenését segíti.

A tartozásállományból 67,4 milliárd forint a 2012-2013-ban a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő intézményeknél halmozódott fel.