Továbbra is a csomagokban hisz Bokros Lajos

A magyar gazdaság gyorsabban nőhetne alacsonyabb államháztartási hiány, kisebb újraelosztás és hatékonyabb költségvetési szerkezet mellett, és ennek nyomán nyílna tér adócsökkentésre - fejtette ki a Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem tanára, egykori pénzügyminiszter, aki továbbra is a csomagszerű megközelítés híve.
NAPI Online, 2005. július 18. hétfő, 08:33
Fotó:

Az egykori pénzügyminiszter szerint minden adóbevétel-kiesést elsősorban a költségvetési kiadások arányos lefaragásával kellene ellentételezni, nem pedig más adóbevételek növelésével. Bokros úgy véli, hogy az áfa-terhelés Magyarországon nem túlságosan nagy, a probléma inkább az, hogy három kulcs van, és a felső kulcs nagyon magas. A személyijövedelemadó-kulcsok mérséklése csak a kedvezmények teljes eltörlésével lehetséges, ideértve a gyerekkedvezményt, a lakáshitelek kamattámogatását, a sulinetet - tette hozzá Bokros, aki szerint versengő egészségbiztosító pénztárakra és magánpénztárakra van szükség az egészségügy valódi megreformálásához.

A jelenleg egyetemi tanárként dolgozó Bokros szerint a magyar gazdaságban nincs benne az a növekedés, amit az adócsökkentés tervezői várnak, tehát a gazdaság nem termeli ki a bevételcsökkentés fedezetét. A gyorsabb növekedéshez érdemben javuló versenyképesség, ahhoz meg csomagszerű, átfogó államháztartási reform kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK