Továbbra is elképesztő mennyiségben dől a pénz Magyarországra

Mintegy 230 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki az Európai Bizottság az elmúlt kilenc hónapban a Magyarországról kiküldött számlák alapján – írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatás alapján.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 2. csütörtök, 07:46
Fotó: Reuters

A szóban forgó támogatási összeg 70 százaléka tavaly decemberben érkezett Magyarországra, de Brüsszelből - ha szerényebb mértékben is - már az idén is egyenlítettek ki magyar számlákat: januárban 1,9 millió euró (mintegy 600 millió forint), februárban pedig 1,3 millió euró (mintegy 400 millió forint) értékben - írja az MTI.

A brüsszeli kifizetéseknél azonban jóval több pénz jutott el a projektgazdákhoz. A különbözetet a magyar költségvetés állja. Ezért is fontos - jegyzi meg a napilap -, hogy minél több teljesítésalapú számlát hagyjon jóvá az uniós testület, mert mindaddig a magyar költségvetés terhére finanszírozza az állam a beruházásokat. A múlt év novemberében ezért tágította a kormány a kereteket: lehetővé tette, hogy 800 milliárd forinttal túl lehessen lépni a büdzsé uniós fejezetének előirányzatát. (Lázár János szerint március végéig megjelenik az összes uniós pályázat.)

A folyamatot a kancellária azzal próbálja gyorsítani, hogy március 31-ig kiírja a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó összes pályázati felhívást. A már elbírált pályázatoknál pedig a lehető leghamarabb kifizeti a pénzt a győztes pályázóknak - írja a csütörtöki Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK