Továbbra is elutasítják a kéményseprők a törvénymódosítást

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) múlt pénteki közgyűlése megerősítette, hogy továbbra is teljes mértékben elutasítják a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosításról szóló előterjesztést - közölte a szervezet.
Inforádió, 2015. február 18. szerda, 07:59
Fotó: Napi.hu

A MKOI ismét hangsúlyozta, hogy szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés.

Az ipartestület továbbra is úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe. Az MKOI tagságának munkavállalói között készített anonim felmérés szerint a jelenlegi kéményseprő-állomány 75 százaléka hagyná el a pályát, ha a tervezett módosítások szerint a kéményellenőrzés átkerülne a katasztrófavédelemhez. Mindez azt jelenti, hogy a jelentős szakemberhiány miatt a közszolgáltatás biztonságos ellátása nem lesz garantált.

A szervezet elutasítja a Belügyminisztériumnak azt a tervezetét is, amely szerint a jelenleg 800 órás kéményseprő-képzést 300 órára csökkentenék. Az ipartestület szerint beláthatatlan következménye lesz, ha a csökkentett idejű és tartalmú képzéssel átképzett, szakmai tapasztalattal nem rendelkező közmunkások fogják ellátni az egyik legfontosabb élet-, vagyon- és tűzvédelmi közszolgáltatást.

A testület továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenőrzés díjmentessé tételéről, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról egy megvalósítható, működőképes modell kidolgozása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.18 16:54

Anyámnak az utcán adta a kezébe a csekket a kéményseprő,fizesse be.Azt se tudja melyik ház,melyik kémény.Most akkor miről beszélünk???
Szolgáltatásért hajlandó vagyok fizetni,de ezért .....
Én úgy képzelem hogy a kéményseprő mikor jön,tudja azt hogy szenes,vagy gázos kémény.Sok helyen van mindkettő.És csináljon egy jegyzőkönyv szerinti kémény takarítást,vizsgálatot.Ezt a tulajdonos,mint megrendelő,írja alá,igazolja hogy a munka elvégezve.Majd vegye át a csekket.Szerintem ez így korrekt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2015.02.18 10:20

Közmunkásként jóval kevesebb pénzért végzik majd ugyanazt a munkát. Egyre több területen be lehet vezetni ezt a módszert, mert költségtakarékos. Csökkentett rezsiből csak csökkentett bért lehet fizetni. Ezt nevezik lenullázásnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html