Egyebek mellett Reál- és Coop-üzletekben talált gyanúsan olcsó tejeket a Magyar Nemzet étolajkommandója, amely hetek óta vadászik a vélhetően áfacsalással a boltokba kerülő élelmiszerekre. Az meglepően olcsó UHT tejek ára 120 forinttól 160 forintig terjed, ami 50-60, esetenként 100 forinttal alacsonyabb a hasonló magyar termékek áránál.

A lap megemlíti a Benefit, a Mileko, a Boni és a Madeta egyliteres dobozokat, amelyek alacsony ára szinte biztosan annak köszönhető, hogy nem fizették meg utánuk a áfát.

A Tej Terméktanács többször is ígéretet kapott a kormánytól arra, hogy a hatóságok fel fognak lépni az áfacsalás ellen, amely tönkreteszi a hazai tejtermelőket és megkurtítja a költségvetési bevételeket is. Az illetékesek vállalták, hogy változtatnak a helyzeten, azonban eddig nem tartották a szavukat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter másfél hónapja jelentette ki, hogy a kormány együtt fog működni a simlis külföldi importtej elleni harcban, ám azóta nem történt semmi. Pedig a terméktanács háromszor is megkereste a tárcát.