Kocsis Máté szombati budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: korábban körülbelül 45 ezer vállalkozás foglalkozott dohánytermékek árusításával, az új rendszerben viszont alig több mint ötezren, és egyértelmű volt, hogy ez érdeksérelemmel jár majd.

"Nyilvánvalóan a multinacionális cégek lobbija, a dohánylobbi és a baloldali pártok állandó hisztériakeltő szándéka van az ügy mögött" - mondta a kormánypárti politikus, kijelentve, hogy a trafikpályázatok nyilvánosak voltak.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől. Az eredményeket az ellenzék élesen bírálta, mert szerintük a pályázaton sok fideszes politikus és ismerősei érdekeltségei körébe tartozó, illetve Fidesz-közeli cég, vállalkozó győzött.

A Jobbik eseti országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a trafikpályázat ügyében - jelentette be Szilágyi György országgyűlési képviselő. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a föld, az energiakereskedelem és a média után a dohánykereskedelmet is megszállta, "a fideszes brancsok eluralták az országot". Varju László emlékeztetett arra, hogy míg a termékek kereskedelmének joga az eredeti szabályozás szerint egy-egy trafik számára havonta nagyjából 300 ezer forintos eredményt hozott volna, addig egy, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János által beterjesztett módosító javaslat ezt megháromszorozná.