A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 53,8 pontra süllyedt novemberben. A végleges érték 0,2 ponttal haladja meg az előzetesen megadott 53,6 pontot, ám egy teljes ponttal elmarad az októberi, 32 havi csúcsot jelentő 54,8 ponttól - írj az MTI.

A feldolgozóipar kibocsátását mérő alindex, amely a kompozit BMI egyik alkotóeleme, és jól tükrözi a gazdaság állapotát, 58,4 pontról 55,3 pontra esett novemberben. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az 50 pont feletti érték esetében a csökkenés a növekedési ütem lassulására utal.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója 2019 januárja óta először júliusban került az 50 pontos küszöb fölé, és értéke novemberig minden hónapban emelkedett.

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: jóllehet a feldolgozóipar teljesítménye elmaradt az októberitől az újabb zárlatok elrendelésének közepette, a növekedés fennmaradása segíthet enyhíteni a járványnak a gazdaságra mért csapását, amely keménynek bizonyult a szolgáltató szektor esetében. A felmérés adatai azt mutatják, hogy az euróövezet gazdaságát nem fenyegeti a második negyedévihez hasonló mértékű visszaesés az év utolsó negyedében - hangoztatta Williamson.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ismét Németország teljesített legjobban, 0,4 ponttal, 57,8 pontra - 2 havi mélypontra - csúszott vissza a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe novemberben. Hollandiában viszont 4,0 ponttal, 54,4 pontra, 22 havi csúcsra, Írországban pedig 1,9 ponttal, 52,2 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett a BMI. Ausztriában 51,7 ponttal (-2,3 pont) 2 havi, Olaszországban 51,5 ponttal (-2,3 pont) 5 havi, Spanyolországban 49,8 ponttal(-2,7 pont) ugyancsak 5 havi, Franciaországban 49,6 ponttal (-1,7 pont) 6 havi, Görögországban pedig 42,3 ponttal (-6,4 ponttal) szintén 6 havi mélypontra esett az index.

Európa túlnyomó részében újult erővel lángolt fel a koronavírus-járvány az ősz beköszöntével, és az euróövezet közel egy évtizede óta először ismét duplaaljú recesszió felé tart közgazdászok várakozásai szerint. Az IHS Markit BMI-felmérése szerint a kereslet gyengült és a gyárak ismét csökkentették munkavállalóik számát novemberben, de a jövőt illetően nőtt az optimizmus a Covid-19 betegség elleni védőoltások sikeres fejlesztéséről szóló híreknek köszönhetően.

A termelés várható alakulását tükröző alindex értéke 62,7 pontról 64,8 pontra, 2018 márciusa óta a legmagasabb szintre emelkedett. A védőoltások tömeges forgalomba hozatalának köszönhetően a következő hónapokban erősödhet a feldolgozóipar teljesítménye a járvány terjedését fékező korlátozások lazításával és a kiadások, különösen a beruházások emelkedésével párhuzamosan.