Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) összesítése szerint november végén a Bamosz tagok 4535 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A nettó értékesítés novemberben 85 milliárd forint volt, a hozamok pedig tovább növelték az összvagyont.

A hónap nyertesei a vegyes és az abszolút hozamú alapok voltak, és a legtöbb alapkategóriánál vagyongyarapodást mért a Bamosz, csak a zártkörű és a részvényalapoknál volt nem számottevő tőkekiáramlás.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa némileg csökkent. A kötvényalapokba novemberben 22,1 milliárd forint friss tőke áramlott, vagyonuk 3 százalékkal 824,4 milliárd forintra nőtt.

Az abszolút hozamú alapok vagyona a korábbi hónapokhoz hasonlóan kimagaslóan, 7,2 százalékkal emelkedett. A tőkebeáramlás 23 milliárd forintot tett ki, november végén 446,6 milliárd forintot kezeltek ezekben az alapokban.

A vegyes - kötvényt és részvényt is tartalmazó - alapokba szintén jelentős mértékű, 20,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be, a hozamokkal együtt a vagyonuk 8,1 százalékkal növekedett, 313 milliárd forintot ért el a hónap végére.

A részvényalapokból 0,5 milliárd forintnyi tőke távozott, amit ugyanakkor a hozamok ellensúlyozni tudtak, így vagyonuk összességében 0,8 százalékkal 245 milliárd forintra növekedett. A legtöbb tőke a feltörekvő európai részvényalapokból távozott, míg a fejlett piaci részvényalapoknál tőkebeáramlás volt tapasztalható, továbbá a hazai részvényalapoknál is pozitív volt a nettó értékesítés.

A pénzpiaci alapok vagyona novemberben összességében 0,8 százalékkal 1594 milliárd forintra nőtt, a nettó tőkebeáramlás 9,6 milliárd forintot tett ki.

A tőkevédett alapokba 4,6 milliárd forintnyi friss tőke áramlott, a kategória nettó eszközértéke november végére 505 milliárd forintra emelkedett.

Az ingatlanalapok vagyona 8,7 milliárd forinttal 425 milliárd forintra gyarapodott.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál 4,6 milliárd forintnyi tőkekivonás volt tapasztalható, vagyonuk 1,2 százalékkal 154 milliárd forintra csökkent.