Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kiskereskedelmi eladások az első négy hónapban 4,7, áprilisban pedig 5 százalékkal csökkenetek az előző év azonos időszakában mérthez képest - tette közzé a KSH. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi értékesítés volumene havi bázison 0,8 százalékkal mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadásainak tartós csökkenése jól tükröződik a kiskereskedelmi forgalom volumenének alakulásában is.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első négy hónapjában 2163 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből áprilisban 606 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2010 első négy hónapjában az előző év azonos időszakinál 3,8, áprilisban 5,7 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el. Áprilisban az eladások 90 százalékát lebonyolító hiper- és szupermarketek, valamint a vegyesboltok változatlan áron számított forgalma 6,6 százalékkal csökkent 2009 áprilisához képest, havi bázison egy százalékos a mérséklődés.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2010 első négy hónapjában 4,2, áprilisban, 3,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2010 áprilisában a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010 első négy hónapjában 9,2, áprilisban 9,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakában mérthez képest, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az áprilisi eladások 0,8 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2010 áprilisában az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1,6 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint csak négy tagállamban tapasztaltak növekedést, tizenhatban csökkenést. A legnagyobb mértékű növekedést (8,7 százalék) Máltán, a legnagyobb visszaesést (11,7-11,7 százalék) Bulgáriában és Litvániában mérték.

2010 áprilisában Magyarországon tovább folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése is: forgalmuk volumene 2010 első négy hónapjában 31,8, áprilisban 29,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hasonló mértékű visszaesést mutat a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma is.