Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első negyedévében egységes képet mutatnak a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) aktuális helyzetére vonatkozó indikátorok: az előző negyedévhez képest némileg nőtt az összes jelen helyzetre vonatkozó indikátor, a jövőbeli várakozások ugyanakkor nem tükrözik ezt az optimizmust, különösen a várható beruházási aktivitás esetében szembetűnő az erőteljes visszaesés - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) legújabb elemzéséből. Az ellentétes hatások eredményeként a kkv konjunktúraindex értéke az előző adatfelvétel során tapasztalt erősebb emelkedés után megtorpant: bár értéke még mindig emelkedik, de jóval kisebb mértékben, mint az előző negyedévben. A bizonytalanság valamelyest csökkent, vagyis a vélemények különbözősége csökkenni kezdett a kkv-k körében jelenlegi és várható üzleti helyzetük megítélésével kapcsolatban.

A részletes eredmények alapján kapacitáskihasználtság az előző három negyedév megtorpanása (a mutató 76 százalékon beragadt) után ismét nőtt 2013 első negyedévében, így a mutató jelenleg 78,5 százalékon áll. A mutató értéke továbbra is az exportáló, a külföldi tulajdonban levő, a nagy létszámú és a gazdasági szolgáltatások területén működő cégeknél a legmagasabb.

Kissé nőhet a dolgozói létszám

A létszámra vonatkozó tervekben is negatív fordulatot tapasztaltak a kutatók: a következő fél évben a cégek csupán 8 százaléka tervez munkaerő-felvételt (az előző félévben 18 százalék volt ez az arány), míg 5 százalékuk elbocsátást prognosztizál (az előző negyedévi 11 százalék után). A várható létszám mutatója minden létszámkategóriában csökkent. Egyedül a gazdasági szolgáltatásokban működő vállalatoknál javult a mutató, ott ugyanis a cégek 8 százaléka tervezik növelni a létszámot, míg 5 százalék prognosztizál csökkentés.

Amennyiben a cégvezetők terveiknek megfelelően cselekednek, akkor a több mint 9300 magyarországi kkv-nál a következő félévben mintegy 3,4 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottság. Ez érték még mindig a pozitív tartományban található, ám jóval alacsonyabb, mint a januári 14 ezer fő.

A beruházási aktivitás egyre gyengébb lehet: a megkérdezett cégek 56 százaléka nem tervez beruházni, januárban ez az arány még mindössze 24 százalék volt. A vállalkozások 23 százalékánál változatlan marad a beruházási aktivitás a következő fél évben (januárban 42 százalék volt az érték). A GVI értékelése szerint a beruházási aktivitás erőteljes visszaesése valamennyi vállalati kategóriában megfigyelhető volt - az nem függ az a cégek exporttevékenységétől, létszámától, tulajdonosi szerkezetétől és ágazatától.

Gyorsan csökken a devizahitel

A bankhitellel rendelkező kkv-k aránya folyamatosan csökken 2011 októbere óta, jelenleg 62 százalék. A cégek továbbra is leginkább (82,9 százalék) forintban vannak eladósodva, ez a mutató 2009 tavaszán még csupán 76,5 százalék volt. A devizában felvett hitellel rendelkező cégek aránya gyorsan csökken: 2009 nyarán euróban a kkv-k 41 százalékának volt tartozása, ez az arány mára 25 százalék alá ment, míg a svájci frank esetében ez az érték 13-ról 1 százalékra esett.

Banki hitelek típusa (megoszlás, százalék)

ForintEuróSvájci frankEgyéb deviza
2009. április76,535,519,71,1
2009. július75,441,012,63,3
2011. október79,632,710,90,5
2012. április80,036,55,02,0
2013. április82,924,71,10,5
Forrás: MKIK GVI

Az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a banki hitelt felvevő vállalatok aránya: ez visszavezethető a kedvezőtlennek talált feltételekre és arra, hogy a cégeknek végül mégsem volt szükségük a hitelre a tájékozódás után - vélik a kutatók. Az előző félévben a megkérdezett vállalkozások 17 százalékával fordult elő, hogy egy banknál érdeklődtek a hitelfelvétel lehetősége iránt, amely két százalékponttal alacsonyabb arány, mint 2012 áprilisában volt. Az érdeklődők csaknem fele (48 százaléka) végül igényelt is hitelt. A válaszok alapján a kkv-k 31 százaléka végül a kedvezőtlen feltételek miatt nem vett fel hitelt, 21 százalékuk pedig azért, mert végül nem lett szükségük hitelre.