Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mutató megerősíti véleményünket, hogy 2016 harmadik negyedévében jelentős lassuláson mehet keresztül a magyar gazdaság, amelyet csak a mezőgazdaság bázishatással összefüggő növekedése menthet meg jövőre - adta hírül Balaton András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Az index hó/hó alapú értéke tovább süllyedt novemberben, immáron a kilencedik egymást követő hónapban. Ez pedig semmi jót nem sejtet az üzleti szektor 2016-os teljesítményével kapcsolatban.

Az előző hónapokhoz hasonlóan az index süllyedését elsősorban az építőipari megrendelés-állomány okozta - ez várhatóan 2016 tavasztól-kora nyártól kezdi el teljes mértékben éreztetni hatását az építőipari termelési számokban. Ezzel szemben az ipari belföldi és export megrendelésállomány és az ipari bizalmi indexek javultak és kedvezőbb képet festenek az ipar jövőjéről, mint azt az elmúlt hónapokban a kínai és német ipari gyengélkedés miatt az elemző gondolta. A LeadING HUBE év/év alapon továbbra is a termelés és forgalmi adatok bővülését jelzi előre 2016-ra, a lassulás jövő nyártól kezdődhet.

A friss GDP-adat nyomán Balatoni 2015 egészére már csupán 2,7 százalékos növekedésre számít. A jövő évi prognózisát viszont 2,5 százalékra emelte, mivel az idei agrártermelés alacsony bázist jelent, így akár egy átlagos teljesítménnyel is jelentősen hozzájárulhat a GDP év/év alapú növekedéséhez.