Az előzetes várakozásokhoz képest valamivel kisebb, 418 millió eurót lett Magyarország folyó fizetési mérlege a második negyedévben - a Napi-konszenzus nagyobb, 513 millió eurós többlettel számolt -, ám a tőkemérleggel együttesen vett finanszírozási pozíció 806 millió eurót tett ki, ami szezonálisan igazítva a GDP 2,8 százaléka - ez megegyezik a negyedévben kapott uniós transzferek értékével.

A jelentős exporttöbbletnek köszönhetően a reálegyenleg masszív, több mint 1,8 milliárd eurós többlete ellensúlyozni tudta a jövedelemsor közel 1,4 milliárdos mínuszát. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy az adat megbízhatósága kérdéses: a folyamatos revíziók most egy technikai változtatással is párosultak, aminek az lett az eredménye, hogy a tavalyi utolsó negyedév közel 450 millió eurós folyó mérleg többlete mínusz 400 millióba fordult egy multinacionális vállalatnál történt struktúraátalakítás nyomán.

A nagy változtatások ellenére kijelenthető, hogy a korábbi folyamatok továbbra is jellemzőek a hazai gazdaságra - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.
A továbbra is hatalmas külker szufficit ellensúlyozni tudja a jövedelemegyenleg kisebb mínuszát, ami kiegészülve a tőkemérleggel, komoly finanszírozási pozíciót biztosít az ország számára. A mai külkereskedelmi statisztika szerint ugyan lassult az export dinamikája és az importé maradt, ám ebből nem érdemes komolyabb következtetéseket
levonni a szakértő szerint: ez egy átmeneti folyamatnak bizonyulhat és egész Európára jellemző. A továbbra is magas importbővülésre pedig okot szolgáltat a kiskereskedelem régen nem látott júliusi bővülése.

A folyó mérleg többletét ez nem fogja erodálni az elemző szerint, hiszen a külker szufficitje továbbra is stabilan erős és a szolgáltatás export felfutása várható. Idén a folyó mérleg többlete összesen 1,3 milliárd euróra, a tőkemérleggel együtt a finanszírozási képesség 3,3 milliárd euróra rúghat - véli Suppan. A második félév vélhetően kifejezetten erősen alakul: az "alulról számított" mérleg, azaz a jövedelmi pozíciók alapján, az államháztartás pozitív szaldót produkál a második félévben, hiszen az áht hiánya már meghaladta az éves előirányzatot.

A lakosság oldaláról szintén erős megtakarítás várható: a szektor
felhalmozásai már eleve évtizedes csúcson vannak, és a nettó törlesztések miatt ez továbbra is így marad. Az érdekes folyamatok jövőre várhatók: a jövedelemegyenleg hiánya - a külföldi vállalatok profit hazautalásai miatt - növekedésnek indulhat, ezért feltehetően 2011-ben a 2010-es összeg felét fogja már csak kitenni a folyó mérleg, ami 2010-re nullára olvadhat. Azonban a felfutó tőkemérleg miatt, ez 2-3 milliárd euróval magasabb lehet évente - tette hozzá a szakértő.