Továbbtanul a gyerek? - Pénzt ad az állam, ha ide iratkozik

A 2016/2017-es tanévben az eddigi 12-höz képest már 20 hiány-szakképesítést tartalmaz a kormányrendelet, amelyből 5 érettségihez kötött - írja a híradó.hu.
Napi.hu, 2016. január 25. hétfő, 10:50
Fotó: Napi.hu

A hiány-szakképesítések esetében tanulmányi eredménytől függően 10 - 30 ezer forint ösztöndíj illeti meg a tanulót.

Aki rendelkezik kompetenciával, szakmai tudással - legyen az közép-vagy felsőfokú végzettség -, az biztos, hogy Magyarországon is kiemelt elhelyezkedési és bérezési lehetőségekre is számíthat - idézi a portál Bihall Tamást, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzései alelnökét, aki a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszélt.

Régiónként változnak ugyan a hiányszakmák, jellemző szakmacsoportokat azonban meg lehet jelölni: ilyenek például a gépipari szakmák, a szerszámkészítő, hegesztő, a CNC megmunkálású gépkezelő, a forgácsoló. Hozzátette: az építőipar és szerelőipar területén is a hiány jellemző.

A vendéglátóipar a kiemelt zónákban, így a Balaton térségében, illetve a fővárosban is probléma, de szintén általánosan hiány jellemző rá, és az egészségügyi szakmák tekintetében is igen komoly a munkaerőhiány, éppen ezért a kamara 20 szakmát nevezett meg, amelyekhez szeptember 1-től ösztöndíj is társul.

A 2016/2017-es tanévben az eddigi 12-höz képest már 20 hiány-szakképesítést tartalmaz a kormányrendelet, amelyből 5 érettségihez kötött.

A hiányszakmák listája
elektronikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, fehérnemű-készítő és kötöttáru-összeállító, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, kertész, kőműves és hidegburkoló, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, laboratóriumi technikus, mechatronikai technikus, mechatronikus-karbantartó, mezőgazdasági gépész, női szabó, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.01.25 16:01

@gadam0114: Kárrr-kárrr...írja meg mennyit adna és miből.
Varjú matek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2016.01.25 11:50

Láttam a listában a hegesztőt, tudja a a fidesz mennyit keres egy hegesztő ausztriában ? 2000 eur nettó alap + 13,14 havi bér. Nem azért a nyavalyás 30 ezer forintért tanul ám valaki annak. Mondjuk ezek közül szinteminden szakmára elmondható ez a bérezés. De pl. svájcba ha valaki kikerül hegesztőnek akkor nem lehetetlen elérni a havi 1,5 milliós fizetést sem. Ha mégtovább ugrunk, akkor álitólag amerikában egy hegesztő jobban tud keresni mint egy banki dolgozó, annyira hiány szakma. Ha egyéni válalkozó valaki bruttó 70 dollárt/óra kér minimum .
Vajon tudják egyébként,hogy az ápoló szakma vagy a hegesztés stb... mivel jár, vagy milyen állapotok vannak az egészségügyben, szerintem aki elmegy ápolónak dolgozni a magyar eészségügybe az megérdemli, még egy gyári munka is kifizetődőbb állítólag. Aki meg egy hegesztő szakmával magyarországon marad, az is kevés a sokból. Ezzel az öszöndijjal nem lehet a fiatalokat ösztönözni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html