A vezetés és szervezés mesterszakért a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) szemeszterenként 395 ezer forintot kell fizetni - összegzi az eduline.hu. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán 348 ezer forintba kerül egy félév. A Debreceni Egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen, a veszprémi Pannon Egyetemen és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán jóval olcsóbban, szemeszterenként 225 ezer forintért tanulhattok, a Miskolci Egyetemen pedig 270 ezer forint egy félév. A Pécsi Tudományegyetemen egy szemeszterért 340 ezer forintot kell fizetni. A BCE vállalkozásfejlesztési mesterképzésen egy félév 395 ezer forintba kerül, a Debreceni Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen és a Károly Róbert Főiskolán pedig 225 ezer forint egy félév.

A Miskolci Egyetemen 270 ezer forintot, az Általános Vállalkozási Főiskolán 260 ezret, a Kodolányi János Főiskolán 239 ezret, az Óbudai Egyetemen pedig 230 ezret kell fizetni. A marketing mesterszakért a Corvinuson 395 ezer forintot, a Budapesti Gazdasági Főiskolán pedig 296 ezer forintot kell fizetni. A Pécsi Tudományegyetemen 340 ezerbe, a Szegedi Tudományegyetemen és a Széchenyi István Egyetemen pedig 225 ezer forintba kerül egy félév.

A Miskolci Egyetemen szemeszterenként 270 ezer forintért, a Szent István Egyetemen pedig 250 ezer forintért tanulhattok. A gépészmérnöki mesterképzésért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szemeszterenként 400 ezer forintot, a Szent István Egyetemen és a Miskolci Egyetemen pedig 330 ezret kell fizetni. A Corvinus logisztikai menedzsment mesterképzésen szemeszterenként 395 ezer forintot kell fizetni. A Miskolci Egyetemen 270 ezer forintba, a Debreceni Egyetemen, a Pannon Egyetemen és a Széchenyi István Egyetemen pedig 225 ezer forintba kerül egy félév. A Szent István Egyetemen szemeszterenként 250 ezer forintért tanulhattok.

Várhatóan január 23-án húzzák a keresztféléves felvételi ponthatárait, a besorolási döntés ellen az értesítést követő tizenöt napban lehet fellebbezni - olvasható a felvételi tájékoztatóban. Ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre adják be a jelentkezők lapjaikat, legfeljebb 500 pontot gyűjthettek: 200-200 pont jár a tanulmányi és érettségi eredményekért. Az alap- és osztatlan szakokon az érettségi pontokat, a felsőoktatási szakképzéseken az érettségi és a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni - mindig azzal a kombinációval számolnak, amelyik számotokra előnyösebb. Nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel, szakirányú végzettséggel, versenyeredményekkel összesen 100 többletpontot lehet szerezni.

A keresztféléves felvételin alap- és osztatlan szakokon már 260, a felsőoktatatási szakképzéseken 220 a minimumponthatár - ezt az emelt szintű érettségiért kapott pontokkal, de a más jogcímen kapható pluszpontok nélkül kell elérni. A mesterszakokon maximum száz pontot lehet szerezni: ötven pont alatti eredménnyel senkit sem vesznek fel. A pontszámítás részletes szabályait az egyetemek, főiskolák határozzák meg, de a hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért minden intézményben jár többletpont, legalább 1, maximum 10 - az intézmények döntésétől függően. Nyelvtudásért maximum 40 pont jár: akkor is ennyi, ha két középfokú nyelvvizsgával rendelkezik a jelentkező, vagyis elvileg kétszer 28 pontot kap. Egy nyelvből pedig csak egy nyelvvizsgáért számítanak be pluszpontot.

A 2013/2014-es keresztféléves felvételire kizárólag online, az e-felvételi felületén lehet jelentkezni, hagyományos jelentkezési lapon nem. Ugyanígy a felvételi tájékoztató is kizárólag online elérhető