London volt a kivétel kedden

London kivételével emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 18. kedd, 19:35
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató hajszállal az előző napi zárószintje alatt zárt, amivel ki is lógott a sorból. A többi vezető nyugat-európai mutató ugyanis nyereséges zónában fejezte be a keddi napot. A DAX 0,5, a CAC-40 0,3 százalékos pluszban zárta a keddi kereskedést, míg Madrid 0,5, Milánó pedig 0,6 százalékos nyereséget ért el.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,1, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,2 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,3 százalékkal emelkedett.

New Yorkban az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint este fél nyolckor - a Dow Jones ipari átlag és az S&P 500 0,6, míg a Nasdaq 0,8 százalékos pluszban állt.

Európában és New Yorkban is az amerikai-kínai kereskedelmi viszály újabb fejezete irányította a kereskedést. Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy szeptember 24-től kezdve mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal sújt. Peking válaszul mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termék vámtarifáit emelte meg.

Európában rövid időre mínuszba is kerültek az irányadó indexek délután a kínai válaszlépések bejelentése után, de a befektetőket megnyugtatta, hogy a korábban ígérthez képest Kína kisebb mértékben emelte a vámtarifákat, a Fehér Ház pedig egy sor terméket levett a pótvámmal sújtott kínai áruk listájáról.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,01 százalékos nyereségben, 78,84 dolláron, a WTI pedig 1,06 százalékos pluszban, 69,41 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,13 százalékkal, 1204,40 dollárra esett. Egy euróért 1,1690 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK