Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,25 százalék, az S&P-500 index 0,54 százalék, a Nasdaq Composite index 0,58 százalék emelkedéssel indult a hétfői kereskedésnek.

Pénteken a DJIA index két százalékkal, az S&P index 1,8 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,6 százalékkal, öt hónapja a legnagyobb mértékben gyengült.

Az amerikai piacok hétfői nyitásakor az európai indexek is nyereségben jártak, a különböző európai tőzsdéken jegyzett papírokat tartalmazó páneurópai és euróövezeti mutatók 0,2-0,3 százalékos emelkedést mutattak.

A befektetői kockázatvállalási hajlandóság javulása és így a tőzsdei árfolyamok hétfői emelkedése a gazdasági aktivitás élénkítésére tett kínai intézkedésekre vezethető vissza. A kínai jegybank 10 bázisponttal csökkentette a repo kamatlábat és ezáltal mintegy 1,2 ezer milliárd jüant (171 milliárd dollár) injektált a pénzügyi rendszerbe a vírusjárvány miatti üzemleállások és közlekedési korlátozások által okozott károk enyhítése érdekében.

A kínai tőzsdék azonban ezzel együtt is mintegy nyolc százalékos eséssel nyitottak hétfőn, a hosszas újévi szünet utáni első kereskedési napjukon.

Az olaj ára keresleti aggodalmak miatt csökken azzal együtt is, hogy az OPEC termelési korlátozásának növelésére készül. Egyes értesülések szerint az OPEC és a nagyobb olajtermelők együttműködése az OPEC+ a márciusig érvényes napi 1,2 millió hordós olajtermelés-csökkentését napi 500 ezer hordóval tervezi megtoldani a világgazdasági lassulás miatti keresletcsökkenés ellentételezésére.

A Brent nyersolaj ára 0,90 százalékkal 56,11 dollárra, a WTI ára pedig 0,23 százalékkal 51,44 dollárra csökkent.

Az eurót 0,28 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1062 dolláron, az arany spot ára 0,70 százalékkal unciánként 1578,70 dollárra csökkent.