Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rajaratnam a központi figurája, de csak egyike annak a 26 embernek - brókereknek, menedzsereknek és ügyvédeknek-, akit azzal vádoltak meg, hogy minden idők egyik legnagyobb szabású, bennfentes tőzsdei kereskedelmet folytató bűnszövetkezetét hozták létre. A bűnügy középpontjában a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM számítógépgyártó, a McKinsey tanácsadó cég és az Intel chipgyártó.

Rajaratnamot konkrétan azzal vádolják, hogy 2003 és 2009 között ő irányította a - tőzsdén jegyzett társaságokról kiszivárgott bizalmas információkon alapuló - törvényellenes tranzakciókat, aminek köszönhetően több tízmillió dolláros haszonra tett szert. A védelem viszont azt állítja, hogy Rajaratnam cselekedetei nem ütköztek törvénybe, döntéseit vagy legálisan szerzett vagy nyilvános információk alapján hozta meg.

A Srí Lanka-i születésű, de hosszú idő óta amerikai állampolgár Rajaratnam ellen indított per idén március 8-án indult el New Yorkban. Az esküdtszék 12 napi tanácskozás után szerdán hozta meg ítéletét, amellyel minden vádpontban bűnösnek mondta ki az 53 éves dúsgazdag üzletembert. Richard Holwell bíró július 29-én hirdet ítéletet, s vádak alapján 205 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki Rajaratnamra.

Az üzletember az ítélethirdetésig 100 millió dolláros óvadék ellenében továbbra is szabadlábon, de házi őrizetben maradt. Ügyvédjei máris jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet.

A nyomozó hatóság most először alkalmazott telefonlehallgatást Wall Street-i bennfentes kereskedés felgöngyölítésére, ami minden bizonnyal intő jel lesz a fedezeti befektetési ágazatban a befektetési tippeket egymással hagyományosan megosztó tisztségviselők számára.

A Galleon fedezeti alap tevékenységének csúcspontján, 2008 elején 7 milliárd dollárnyi vagyont kezelt.