Megdöbbentő adatok a szupertraffipaxokról - csak a rendőrség jár jól?

Ötvenhat százalékkal több gyorshajtásos bírságot szórt szét az autósok között a rendőrség az első fél évben, mint egy évvel korábban. Eközben az egykor még szupertraffipaxnak hívott VÉDA-rendszer készülékei rendszeresen elromlanak és a sérüléses balesetek száma is csúcsot döntött - hívja fel a figyelmet a vezess.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 27. hétfő, 14:25
Fotó: Napi.hu

Sebességtúllépés miatt 2018 első hat hónapjában összesen 8 525 715 000 forint közigazgatási bírság került kiszabásra - közölte a portál kérdésére az ORFK. Ez csaknem 30 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest, 2017 első hat hónapjában ugyanis 6 582 025 000 forintnyi bírságot szabtak ki a sebességhatárok átlépése miatt.

A bírságok száma még ennél is nagyobb mértékben, közel 56 százalékkal ugrott meg egy év alatt. Az év első felében 306 302 csekket szórtak szét a gyorshajtó autósok között, szemben a 2017 első felében kiszabott 196 416 bírsággal.

A rekordmagasnak tűnő bírásgolások közben az egykor szupertraffipaxnak hívott készülékek eléggé megbízhatatlannak tűnnek. Az utak fölé szerelt sebességmérőket 180 alkalommal kellett javítani 6 hónap alatt idén, míg a mobil készülékeket 72-szer, árulta el érdeklődésünkre a rendőrség.

Nem az idő múlásával romlanak el egyre többször a sebességmérők, a vezess által megszerzett adatok szerint a bő két évvel ezelőtti munkába állásuk óta folyamatosak a meghibásodások:

  • 2017-ben a változtatható helyű eszközöket 406-szor, a fix telepítésűeket pedig 398-szor kellett javítani,
  • 2016-ban a mobil sebességmérőket 307-szer, az utak fölé szerelt traffikat pedig 190-szer.

Nem csökken, inkább nő a sérüléses balesetek száma

Hosszú évek óta folyamatosan elmondja a rendőrség, hogy szerintük a gyorshajtás a legfőbb baleseti ok, gondoljuk, emiatt kezdtek a korábbinál is több bírságot szórni az autósok nyakába sebességtúllépés miatt - értékel a vezess.hu.

Ám az adatok szerint 2018 első felében csúcsot döntött a sérüléses balesetek száma, így 2010 óta a legmagasabb szintet érte el . Vagyis pont ugyanabban az időszakban, amikor a bírságolás is rekordokat döntögetett. Míg 2016 első felében 7507 sérüléses balesetet regisztráltak, addig 2017 hasonló időszakában ez a szám visszaesett 7224-re, ám az idei első félévben 7734 esetre ugrott.

Képünk forrása: Napi.hu/Szász Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.08.27 22:40

rohamosan nő a forgalom a magyar utakon, mert az ország a török, szerb, albán, román csőcselék átjáróháza lett.

az automata traffipax meg szart sem ér az ő esetükben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2018.08.27 16:58

80-as IQ felett senki egy percig sem hitte el, hogy a nagy traffipax dömping valóban a balesetek számának csökkentését célozza. Már az előkészítő kampány sajtótájékoztatóira is csak annyira buta újságírók léphettek be, akik zokszó nélkül bevették azt a maszlagot, hogy a "gyorshajtás" egyenlő a megengedett sebesség túllépésével :)
A balesetek számának csökkentéséhez emberi munka kell sajnos, nem technika. Rettentő balesetveszélyesek pl a többi közlekedőt halálra idegesítő autósok, a belső sávban cammogók, a mögöttük lévők kárára udvariaskodók, stb vagy pl a lakott területen kívül, éjszaka, a szembe jövőket elvakító autósok. Ezek ellen sajnos nem létezik trafipax.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html