Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a tankönyvellátás rendszerének átalakítása miatt emelkedni fognak a tankönyvek árai. Az új szabályozással ugyanis a Fidesz először monopolhelyzetbe hozta a terjesztésben a Könyvtárellátót, majd a terjesztés árrését az eddigi átlagos 12 százalékról a nem kis példányszámú tankönyvek esetében 20 százalékra emelte, amely komoly áremelkedéshez vezet írta közleményében a párt. - Mint ismert, a kormány megszüntette a versenyt a terjesztői piacon, a tankönyvek iskolákba juttatását - a rendeléstől a kiszállításig és a fizetési elszámolásig - az állami Könyvtárellátó Kiemelten közhasznú Nonprofit Kft.-re (Kello) bízta. Az évi mintegy 12 milliárd forintos forgalmat bonyolító piacon eddig 12-17 százalék körül alakult az árrés, amiből mintegy 2 százalék volt a terjesztői haszon. A kisebb példányszámú kiadványoknál 12-15 százalék volt az árrés, ebből 6-7 százalék volt az iskolák tankönyvfelelőseinek díja. A Kello árrésének emelése azt is jelenti, hogy a kiadók haszna csökken, az ő költségük a tankönyvek kiszállítása is a Kello regionális terjesztési központjaiba - a szerk.

"Mindez kiváló példa arra, hogyan is működik a fideszes mutyi: először beszűkíti a terjesztők körét, majd megemelik a biztos hasznot jelentő árrést, ahogy az a trafikmutyi esetében is történt. Mindeközben soha nem látott káosz uralkodik az új rendszer miatt a tankönyvellátás területén, amely már az őszi iskolakezdést veszélyezteti, hiszen a jogszabályi és határidőbeli csúszások miatt az sem garantált, hogy időben eljut minden gyerekekhez a szükséges tankönyv. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az őszi tanévkezdés évről évre egyre több család számára jelent komoly anyagi nehézséget, amelyet tovább súlyosbít ez az áremelkedés" - véli a Jobbik.

A Könyvtárellátó hasznának növelése helyett a tankönyvek árát kellene inkább csökkenteni, ezért a párt benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben kezdeményezi az indokolatlanul magas árrés 7 százalékra csökkentését és ezzel párhuzamosan a tankönyvek árának 13 százalékos mérséklését.