Trafikügy: beindult a bizonyítékok eltüntetése - meglepő információk kerültek napvilágra

A trafikkoncesszióra meghirdetett pályázati anyagokat visszaküldik azoknak, akik nem nyertek. Az érintettek aggódnak a lépés miatt.
Hőnyi Gyula, 2013. június 28. péntek, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Napi Gazdaság információi szerint elkezdte visszaküldeni a koncessziót nem nyert tulajdonosoknak a pályázati dokumentációját a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. A szervezet válasza szerint: "2012. december 15-én indult első pályázati szakasz lezárult, a nyertesek kihirdetése megtörtént, a szerződések megkötése lezajlott, a törvényi előírásnak megfelelően az emlékeztetők elkészültek és hivatalos közzétételük megtörtént. A nem nyertes pályázatok a kiíró ezen döntésének megfelelően visszaküldésre kerültek." Vagyis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntött úgy, hogy a nem nyertes pályázatokat visszaküldi a gazdáiknak. Arról azonban senki sem beszél, miért döntöttek így, hiszen a jogszabály szerint amennyiben egy nyertestől visszaveszik a koncessziót, akkor a soron következő legjobb ajánlatot kell előnyben részesíteni, ahhoz pedig nem árt, ha a nonprofit zrt. keze ügyében van a pályázat.

Az összeesküvéselmélet-pártiak szerint a lépésre azért van szükség, hogy az ND-nél ne maradjanak olyan pályázatok, amellyel később össze lehet hasonlítani a nyertes pályázatokat, így a szervezet gyakorlatilag igyekszik eltüntetni a bizonyítékokat. Akik visszakapták a pályázataikat, arról számoltak be lapunknak, a dokumentumokon nem nagyon látszik, hogy bárki is "forgatta" volna azokat, nincsenek iktatva, lepecsételve.


Napi grafikonok
(A nagyobb képért kattintson!)

Turbó gyorsasággal dolgozik a NAV

Közben a nonprofit zrt. számításai szerint a koncessziónyertesek túlnyomó többsége megnyitja időre a trafikokat, ugyanis a lapunknak adott válasz szerint a NAV adatbázisában 5198 engedély kiadása szerepel, ez a koncessziót elnyert pályázók 90 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hét végére szinte mindenkinek meglesz a NAV-engedélye. Két héttel ezelőtt még csak a jelentkezők felének volt papírja a nyitásról, az utolsó egy hétben azonban felgyorsultak a dolgok. Az más kérdés, hogy az, aki a napokban kapta meg az engedélyt, hogyan képes a jövő hétfőn boltot nyitni.

A pályázatokban megjelöltek alapján 5297 koncessziónyertes vállalta a július 1-i nyitási dátumot − hangzott a lapunk kérdésére adott válasz. A pályázatban tett, a nyitásra vonatkozó vállalások teljesítésének ellenőrzése az ND Nonprofit Zrt. feladata, a cég a vállalás elmulasztása esetén felszólítja a koncessziós jogosultat, valamint a koncessziógyakorlókat a vállalás megjelölt határidőn belüli teljesítésére.

Úgy tudjuk, az állami cég szigorúan be kívánja tartatni a vállalásokat, ám a piac szerint felesleges lenne "keménykedni", a nyerteseknek ugyanis nagyon erős a politikai kapcsolatrendszere, ezzel az önvédelmi képessége. Az ND szerint amennyiben a felszólítást követő póthatáridőre sem nyitják meg a dohányboltot, a koncesszióba adó jogosult a szerződést azonnali hatállyal felmondani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

badrhari, 2013.06.30 12:18

Én már semmin se lepődök meg ha a trafikmutyiról van szó... Eddig azt hittem, hogy demokráciában ilyen nem történhet meg, de tévedtem! Akinek kicsit is fogalma van arról, hogy jó esetben, hogy működik egy pályáztatás annál a trafikügy kiveri a biztosítékot! Aki ezek után még bízik egy bizonyos pártban, az vagy ő maga is oda tartozik, vagy hihetetlen mértékben buta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.28 14:43

@Fricibacsi: fricike!

Ha ki sem nyitották őket, akkor milyen volt az elbírálás ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2013.06.28 14:03

@Fricibacsi:
A cím nem hazug és nem megtévesztő. Kicsit szenzációhajhász, de a célja a figyelemfelkeltés és ez még éppen belefér a műfajba.

Ha megismernéd egy közösségi (állami, önkormányzati, EU-s stb.) pályázattal kapcsolatos általános eljárási szabályokat, akkor valószínűleg nem írtál volna zöldséget. Bizony a pályázatokat meg kell őrizni. Arról meg a cikk is ír, hogy ebben a pályázatban kifejezetten visszautalnak rá, hogy adott esetben a pályázat második helyezettje lép a visszalépő (vagy meghiúsuló szerződéskor), első helyezett helyébe.
Külön érdekessége a trafikos pályázatoknak, hogy a hírek szerint nem iktatták azokat.
Számomra azért döbbenetes ez a dolog és alátámasztja a "mutyieltüntető" vélekedéseket, hogy jelenleg kész tényként lehet beszélni az ügyben induló, vagy indult nyomozati eljárásokról. Innentől nem lehet bizonyítani. A bizonyítási eljárásban a releváns összehasonlítás lehetetlen az egy helyen tárolt HITELES pályázatok nélkül. Amit visszaküldtek iktatás nélkül, vagy akár iktatva is az egyik oldalán, az már nem hivatalos.
Csak hogy értsd, itt nálam közbeszerzési eljárások folynak és még a pályáézatok eredtileg lezárt és aztán nyilvánosan felbontott borítékjait is évekig (!) kell őrizgetnem a közbeszerzési eljárás sikeres lezárása után.
Az már csak apró keresztbe akadt halszálka a torkunkon, hogy nálunk pl. a vesztesek betekinthetnek a nyertesek ajánlatába, megismerhetik azt teljes terjedelmében. Ez alapján akár jogorvoslati lehetőséggel is élhetnek. Így biztosítjuk az átláthatóságot. Na de itt a nemzeti trafikmutyiban...?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.06.28 13:29

Nom osztogatnak, hanem fosztogatnak és nem Moszkvában, hanem Jerevánban tipikus esete -írja Fricibácsi.

De: tévesen írta (az egyébként helyesen idézetteket), mert mnem Moszkvában fosztogatnak, hanem Budapesten. Az osztogatásról már nem is beszélve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2013.06.28 12:47

HAzúg és megtévesztő a cím.
Nem eltüntetik a bizonyítékokat, hanem visszaküldik a pályázóknak

Nom osztogatnak, hanem fosztogatnak és nem Moszkvában, hanem Jerevánban tipikus esete
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html