Körülbelül 150 ezer életveszélyes és nagyjából egymillió erősen felújításra szoruló kémény van Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Ez persze nem újdonság, a kéményseprők évek óta figyelmeztetnek a veszélyre, mivel a baj oka is régi: az embereknek nincs pénzük a felújításra.

Ezért aztán évről évre halogatják a füstelvezető rendszerek korszerűsítését, amelyek ezért egyre veszélyesebbé válnak. A bajokat azzal lehetne megelőzni, hogy a kormány pénzügyi segítséget nyújtana, ám azt az uniós pénzt, amelyet szakértők szerint erre lehetett volna használni átcsoportosították a közintézmények energiakorszerűsítésére.

Egyesek szerint azért döntöttek így, mert az ilyen beruházásokkal könnyebb helyzetbe hozni a kormányközeli vállalkozásokat, mint az elaprózott magánfelújításokkal. Ugyanakkor az EU-nak állítólag nem tetszik az ötlet, mert úgy véli, hogy a közintézmények rendbetételével önmagával nem lehetne elérni az energiamegtakarítási célokat.

Ráadásul a szakmai szervezetek szerint a kazánok cserjéhez is állami segítségre lenne szükség, mert az EU-s rendelkezések miatt már csak úgynevezett  kondenzációs - a füstgázok hőjét is hasznosító - berendezéseket lehet beépíteni a lakásokba, amelyek ára félmillió forintnál indul. Ezek beszerelésekor azonban a kéményeket is át kell építeni. A végső cech hat számjegyű lehet.