Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is kiábrándítóak a baleseti statisztikák: a rendőrség adatai szerint nőtt a halálos áldozatok száma az év első tíz hónapjában.

Közúti balesetben 513-an vesztették életüket, míg 2017 és 2016 azonos időszakában 498-an és 494-en. A mostaninál 2015-ben volt rosszabb a helyzet, akkor a halálos áldozatok száma 539 volt. Az országon belül kilenc megyében (Borsod, Fejér, Heves, Komárom, Pest, Somogy, Vas, Veszprém, Zala) és Budapesten nőtt a balesetben elhunytak száma.

Gyorshajtás viszi a prímet

A rendőrségi statisztika szerint a személyi sérüléssel járó balesetek oka leggyakrabban a gyorshajtás. Tíz hónap alatt több mint 14 ezer balesetből 4322 eset erre vezethető vissza, vagyis a gyorshajtás a balesetek 30 százalékánál játszik szerepet.

Az elsőbbség meg nem adása miatt következett be a balesetek 25 százaléka (3493 eset), míg a kanyarodás miatt a 18 százalékuk. A fennmaradó okok között szerepel az előzés, a követési távolság, a figyelmetlenség, a gyalogos hibája. A járművek viszonylag ritkán okoznak bajt, a rendőrségi adatok szerint a műszaki hiba a balesetek "mindössze" 0,7 százalékáért felelős.

Ebben a cikkünkben olvashat arról, a gyorshajtás visszaszorítására lenne egy megoldás, mégpedig az átlagsebesség-mérés bevezetése, de ez egyelőre várat magára. Arról pedig itt olvashat részletesen, hogy százmilliárdos károkat okoznak a balesetek.