Traktorfesztiválon múlhat egy szakma jövője

Teljesen elöregedett a mezőgazdaságigépész-szakma, de alig van ember az egész agrárágazatban. Évente a szükséges mennyiségű szakember helyett 10 százalék végez csak. Legalább 20 év kell ahhoz, hogy az ágazatban megszűnjön a munkaerőhiány. Népszerűtlen a terület, most egy traktorfesztivál változtathat ezen.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 16. csütörtök, 14:34
Fotó: Napi.hu

Még mindig kevesen dolgoznak az agrárágazatokban, a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Évente kevesebb, mint 500 diák szerez képesítést a területen, noha ennek közel a tízszeresére, legalább ötezer főre lenne szüksége az ágazatnak. A szakma megmentésére egy iskolásokat célzó programot kezdeményeztek az ország gépforgalmazói: a Legyél Te is mezőgépész kampányban versenyekkel, drifttel és traktorfesztivállal győzik meg a fiatal generációt - kezdik közleményüket a Hódmezőrület szervezői.

A fő probléma az utánpótlás hiánya, ez pedig annak köszönhető, hogy a fiatalok számára nem vonzó a terület: a tanulók többsége még mindig olajos, elavult, alantas szakmának tartja a mezőgépészetet. Gond az is, hogy a béreket is alacsonynak gondolják, ódzkodnak a fizikai munkától is. Pedig ezek egy jó része tévhit: az elmúlt harminc évbe a technológiai újítások gépészmérnökké léptették elő a hagyományos traktoristákat.

"Minden felmérés azt mutatja, hogy a szektor gyakorlatilag teljesen elöregedett. Az átlag életkor 50 fölötti, miközben az iskolázottsági szint gyakran alacsony, a kezelők sokszor hibásan használják, és tönkre teszik az új típusú gépeket. Ezért indítottuk el a Legyél te is mezőgépész! programot: több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottunk össze. Ennek része a Hódmezőrület is, ahol fesztivál hangulatban, high-tech traktorok bemutatásával tesszük divatossá a mezőgépész szakmát" - idézik a közleményben Umenhoffer Péter, a kampány egyik vezetőjét.

Ő úgy látja, hogy több mint 20 év kell, míg megszűnhet a létszámhiány az agrárágazatban, ha sikerül megszólítani a fiatalokat. A fesztivál ehhez lehet egy kulcs: a műszaki érdeklődésűket a teljes magyar traktortörténelem foghatja meg. Mások pedig a mezőgazdaságtól kicsit távol álló, de népszerű driftelést próbálhatják majd ki egy profi sofőr mellett: a befolyt összegből pedig a pályakezdő mezőgépészeket támogatják.

"A programhoz tartozik az Éld át igazából! - Legyél Te is mezőgépész! játék, amelyet kifejezetten középiskolásoknak találtunk ki. A csapatoknak több feladatot is teljesíteniük kell, az utolsót a Hódmezőrületen tudják végrehajtani a diákok. Az első három helyezett arényosan elosztva megkapja a driftből befolyt teljes összeget különböző szerszámok és segédeszközök formájában"- tette hozzá Umenhoffer Péter.

Állítólag látszanak eredmények is a driftes traktorfesztiváltól: a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és az Agrárminisztérium közös mérései szerint a program 2017-es indulása óta másfélszer többen jelentkeztek mezőgépésznek. A szakértő szerint azonban elősorban szemléletváltásra és a fiatalok informálására van szükség, így a látványos eredményekhez még legalább egy évtizedre van szükség.

A munkaerőhiány a magyar gazdaság több szegmensét visszahúzza. A kormány több rendeletet is hozott, hogy úrrá legyen a helyzeten, de egyelőre nem látszanak az eredmények.

Magyarország az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő, de az egyik legfontosabb agrárország az államszövetségben. Magyarországon az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez 3,3 százalékkal járult hozzá 2017-ben. A bruttó hozzáadott értékből 3,9 százalékot adott az agrárium, a beruházásokban 4,8, a foglalkoztatásban 5,0 százalék volt az aránya. Szerepe tehet kardinális a magyar gazdaságon belül.

A fotó forrása: NAK/MEGFOSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.17 00:03

Driftelés traktorral... ettől aztán özönleni fognak az elmenekült, csicskának nézett munkavállalók haza, a mutyielvtárs földesurak földjére robotolni...

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.16 20:57

Ja, nem nagyon foglalkoztak ezzel, viszont elég érdekesen alakult az új gépvásárlás.
Rosszabb, mint ahogy gondoltam:
"A hazai erőgépállomány helyzetét rontotta, hogy a rendszerváltás után kialakult helyzet miatt a gépvásárlás jelentősen mérséklődött. Pl. 1994-ben még 5669 új erőgépet vásárolt a mezőgazdaság, majd 1995 és 2006 között átlagosan évente csak 2532 db-ot, tehát az 1994 évinek kevesebb, mint felét. Így az éves erőgépbeszerzés 2010-ben 1204-db-ra esett, majd ez 2011-2013 között 2370-2643 db-ra módosult.
a mezőgazdasági erőgépek átlagos használati ideje a 2000 évi 14,6 évvel szemben 2013 végén 18,3 év volt (5. táblázat), mely mintegy 35-37 éves átlagos kiselejtezési időt, illetve géphasználatot jelent."
Itt olvashatsz egy felmérésről,tanulságos:
https://www.agroinform.hu/gepeszet/a-mezogazdasagi-erogeppark-helyzete-hazankban-20963
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.16 20:46

@V0LE:
Ja, a garanciás gépeknél így van. De szerinted milyen arányban vannak a régebbiek és a garanciásak?
Azért mert sok újat látsz, attól még rengeteg az idősebb gép.
Kombájnokból eleve több az új, de trakecból nem.
Keresek hivatalos adatot, de nem hiszem, hogy ilyen lesz. Viszont az egyik munkám miatt sokat járok több megyében is, így látom, milyen gépek kevernek a földeken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.08.16 20:00

@europeer: "Szinte mindenki maga javítja a gépeit"

Te nagyon le vagy maradva. Amit irsz, az igaz lehet a regi Zetor -okra meg egyeb szarokra, de az uj sokmillios traktorhoz ha hozzanyulsz, akkor azonnal garanciavesztes.

Gepeszt pedig tovabbra is keresnek, csak eppen a nagy cegeknel erdemes jelentkezni ( Case, Jonh Deere, New Holland... ), ok azok akik kikuldik a szerelot a helyszinre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.08.16 19:22

Nem a szakmával van a baj hanem azzal hogy mi vár rád ha szakember lettél. Megtettek mindent a 21.század magyar földesurai hogy ép eszű ember ne akarjon náluk dolgozni. Köszönhetik maguknak. A dolgok ma már nem úgy működnek hogy az ingyen megvett állami földön minimálbérért majd dolgoznak a "gazda" pedig vadászgat dzsipózgat és építi a várkastélyt :)
(öreg gépész)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html