Ezt tette az Orbán-kormány az országgal 9 év alatt

Ha korrupció, akkor Magyarország stabilizálta a helyét a sereghajtók között Európában. Ott tartunk, hogy a piac mára beárazza a korrupciót, mely ellen az állam nem tesz semmit – derül ki a Transparency International (TI) legfrissebb korrupciós rangsorából.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 29. kedd, 12:55
Fotó: Shutterstock

A Transparency International Berlinben működő központja tavaly 24. alkalommal készítette el a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index - CPI*).

Magyarország 2018-ban 46 pontot szerzett a 0 ponttól (a leginkább korrupt ország) 100 pontig (a korrupcióval legkevésbé fertőzött ország) terjedő skálán, és ezzel a 180 országot vizsgáló felmérés 64. helyén végzett.

A jó hír, hogy az egy évvel ezelőtti felméréshez képest két helyezést javított az ország, amivel világszinten közepesen korruptnak tekinthető, európai összehasonlításban azonban csak két országot, Görögországot és Bulgáriát előzte meg.

A rossz hír, hogy 2012 óta a visegrádi országok közül csak Magyarország korrupciós megítélése romlott, így az egész régió elhúzott mellettünk. Például a nálunk alacsonyabb pontszámról induló Csehország azonos időszakban 10 pontot javított, és a 2018-as rangsorban világviszonylatban már 26 hellyel előttünk, a 38. helyen végzett.

Mit tesz a kormány?

A Transparency International jelentésében külön kiemeli Törökország és Magyarország példáját, amelyek pontszáma az elmúlt hat évben nyolc, illetve kilenc ponttal romlott. A jelentés szintén hangsúlyozza, hogy Magyarország a politikai jogok érvényesülése terén a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb pontszámát érte el, ami a jogállam és a demokratikus intézmények hanyatlását jelzi.

"A kutatásunk egyértelmű kapcsolatot tárt fel a demokrácia minősége és a közszektorban tapasztalható korrupció elleni küzdelem sikere között. A korrupció sokkal nagyobb valószínűséggel virágzik ott, ahol gyengék a demokratikus berendezkedés alapjai, illetve - ahogy sok országban láttuk - ahol antidemokratikus és populista politikusok a saját javukra tudják fordítani azt" - kommentálta az adatokat Delia Ferreira Rubio, a Transparency International globális elnöke.

Akkor mitől javul a magyar adat?

A TI szerint az, hogy 2018-as felmérésében Magyarország pontszáma egyel javult, leginkább a javuló gazdasági mutatóknak köszönhető. Bár az állami intézmények teljesítménye továbbra is gyenge, a kedvező makrogazdasági mutatók és a rövidtávú növekedési potenciál hatására Magyarország némileg előrébb lépett a globális versenyképességi rangsorokban. Ugyanakkor a jogállami intézmények működése, a korrupció előfordulása, a sajtószabadság helyzete, illetve a demokrácia minősége továbbra is aggasztó tendenciákat mutat.

A jelek szerint a piaci szereplők mostanra kibékültek a helyzettel, és beárazták a korrupciót, ám annak tartós jelenléte az alacsony GDP és a magas korrupciós kitettség pályáján tartja az országot, aláásva a gazdasági növekedés fenntarthatóságát - hangsúlyozta Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi jogi vezetője a szervezet budapesti sajtótájékoztatóján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.01 00:44

@a nagy hohoohooo: a zavaros hadoválásodból azt veszem ki, hogy szerinted az arany semmit sem ér. Nos, én azért alaposan bevásároltam, többek között, orosz aranybánya-részvényekből is, elsősorban a Polyus-ból, még jó 10 évvel ezelőtt (a tippet a Kommerszant c. újságból kaptam, amit a moszkvai Kijevszkaja vasútállomáson vásároltam a vonatra várva, akkoriban még KazakGold-nak hívták a céget), a részvényárfolyam azóta többszörösére, 5-6-szorosára nőtt, és jó zsíros osztalékot fizet, de szerinted persze mindez sz@rt se ér, ugye Móricka?

Ha ha ha

https://finance.yahoo.com/quote/PLZL.ME?p=PLZL.ME&.tsrc=fin-srch
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.01.31 23:50

@Panzerkraftwagen_Drei: Aki hülye hozzá ne babráljahahaa....
faszság.......mint minden orbán ötlet.....Mivel Nerniában minden csak lopás és/vagy propaganda, olvassuk csak el ezt a mai kancsal bullshitelést amint éppen a propaganda témában virít egy nagyot!
"Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen - mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György."
Kiváló táp az IQ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.31 23:28

@a nagy hohoohooo: látom, megint elfelejtetted bevenni a szóf..sásgátló tablettádat... Ideje hogy visszavigyenek az ápolóid a biztonságos zárt intézetbe, ahol fölügyelik a gyógyszerosztást, és szükség esetén tölcsérrel töltik beléd a pirulákat...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.01.31 23:16

@Fricibacsi3: Ezzel "államháztartási hiány alakulását"ugye Gyurcsányra céloztál?szándékosan nem gondoltál írtam mert észből neked nem osztott az evolúció.
Olyan érvet kellene felhozni, ami nem az agy nélkül vegetálók számára érv csak.
18. ülésnap (2006.10.06.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Ha megengedik, először néhány eddig elhangzott dologra szeretnék reagálni.

Navracsics frakcióvezető úr tett ma egy kijelentést, amelynek a valóságtartalmával kapcsolatban valóban merülhet fel kétség. Frakcióvezető úr, szeretném egyértelművé tenni, hogy a Pénzügyminisztérium mind ebben az évben, mind az elmúlt évben minden egyes hónapban az előre közölt publikációs naptár szerinti időpontban nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyeket a költségvetésről, a fő folyamatokról Magyarországon nyilvánosságra kell hozni. Ez a naptár januárban közzétételre került, és pontosan tartalmazta azt, hogy minden hónapban az adott hónap ötödik munkanapját követő első munkanapon kerül közzétételre ez az adatsor. Nem követi ezt el minden magyar közintézmény. Nagyon sok magyar közintézmény, amely független a kormánytól, nem tesz közzé ilyen publikációs naptárt, hanem véletlenszerűen hoz információkat nyilvánosságra, de a Pénzügyminisztérium nem ezt teszi. Nem merült fel, tisztelt frakcióvezető úr, egyetlenegy alkalommal sem kétely sem belföldön, sem külföldön a nyilvánosságra hozott adatok tartalmával, hitelességével kapcsolatban. Kérem, hogy ezt vegye figyelembe.
http://www.parlament.hu/en/web/europai-ugyek-bizottsaga/a-bizottsag-altal-targyalt-iromanyok?p_auth=bpNhmwp1&p_p_id=pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_naplo.naplo_fadat%3Fp_ckl%3D38%26p_uln%3D18%26p_felsz%3D24%26p_szoveg%3D%26p_felszig%3D24&fbclid=IwAR1yoGY_e6wvVYZVkxrluUiJtWysDXFtNg56oTBunju9cT0hGUIdZfRKv5A
Ezenkívül, miután ön hivatkozott egy olyan dologra is, amely elkerülte a figyelmét, szeretném felhívni az ön és a nyilvánosság figyelmét is egy tényre. 1998 decemberében a parlament elfogadta az államháztartási törvény módosítását. Ebben rögzítésre került egy olyan kötelezettség, amely szerint minden egyes választási évben a választások első fordulóját megelőző harminc nappal nyilvánosságra kell hozni az államháztartás, valamennyi minisztérium legfontosabb adatait. 2000. december 8-án az akkori parlamenti többség ezt a pontot kivette az államháztartási törvényből, azaz hatálytalanította. Ennek megfelelően 2002-ben nem is történt ilyen nyilvánosságra hozatal a választásokat megelőzően. 2002 őszén az akkori parlamenti többség az államháztartási törvényben ismét szerepeltette ezt a pontot, és ennek megfelelően - meg lehet ma is nézni - a Pénzügyminisztérium honlapján március 10-ével valamennyi államháztartási adat pontosan nyilvánosságra került. Nem mondom, hogy olvasmányos a szöveg, de minden további nélkül végignézheti mindenki. Ennélfogva szeretném, ha a pontos adatközlés hitelessége nem kerülne kétségbevonásra.
Nem olyan bonyolult a fidesz. Az aljától a tetejéig egy iskolázatlan, rasszista, xenofób közeg.
Azért olyan egyformák. Te is csak egy vagy a csőcselékből, ezért nem látod.
Te súlytalan identitászavaros vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.31 23:15

@a nagy hohoohooo: dícséretes, hogy az arany árfolyamáról is állást tudsz foglalni, ketaminfüggő leszedált elmebeteg... de az most épp emelkedik, a világ jegybankjai tonnaszámra vásárolják, így nem illik bele a koncepciódba, tudod amiért már korábban is bezártak, az a gyanúm hogy hamarosan visszakerülsz a gumiszobába, a rács túlsó oldalára, ahol biztonságban vagy mikor odakint mindenki megőrült, ugye...

Ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html