Nagyon sokba kerültek a jogellenesen létrehozott tranzitzónák

Több tíz milliárd forintba kerülhetett a tranzitzónák létesítése és üzemeltetése a magyar adófizetőknek. A pontos összeg ugyanakkor lehet, hogy soha nem derül ki - írja az Mfor.hu.
Szász Péter, 2020. június 8. hétfő, 15:12
Fotó: AFP

Mivel a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet örökös meghosszabbítása miatt gyakorlatilag nyilvános közbeszerzések nélkül költhet a határvédelemre, a kerítésre és a tranzitzónákra, így nagyon nehéz összeszedni, hogy mennyibe is kerültek ezek a zónák, ahol - az Európai Unió Bíróságának döntése értelmében - jogellenesen tartottak fogva menekülteket.

Azt biztosan lehet tudni, hogy 2015 szeptembere és 2018 eleje között 23 milliárdot fordítottak a szerb-magyar határon felhúzott zónákra, ekkor a jelentős költéseken már túl voltak.

Az Mfor.hu szerint beszerzési eredményközlő hirdetmények között alig található néhány szerződés a tranzitzónákkal kapcsolatban. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányág 2018-ban 24 hónapos keretszerződést kötött 120 millió forint értékben szennyvízszállításra a röszkei tranzitból, míg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2017-ben egy 500 millió forintos közbeszerzést bonyolított, amiből főleg a röszkei és a tompai tranzitból szállították a menekülteket busszal Vámosszabadiba, Bicskére vagy Fótra, a gyermekotthonba.

Szintén a csongrádi rendőrség szerződései között lehet egészen minimális költéseket találni, ilyen egy hatmillió forintos, egészségügyi ellátásra vonatkozó szerződés a 2017-2020-as időszakra.

Jöttek uniós pénzek

A tranzitzónák fejlesztéséhez a kormány uniós pénzeket is felhasznált. Az Európai Bizottság által létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap forrásaira legalább háromszor sikeresen pályázott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, legutóbb éppen a 2019. április 30. napján közzétett pályázaton nyertek 371,6 millió forintot a tranzitzónában nyújtott szolgáltatások fejlesztésére. Hasonló pályázatokon 2016-ban és 2018-ban is nyertek 368 millió forint, illetve 143 millió forint támogatást - ismertette a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK