Trianonra emlékezve egy percre leáll a budapesti tömegközlekedés

Június 4-én, Trianon századik évfordulójának napján, délután 16:30-kor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy ezzel emlékezzen meg a város az elcsatolt területekről.
Szabó Dániel, 2020. május 24. vasárnap, 13:29
Fotó: Napi.hu

Abban azonban nem lehet közöttünk vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat. Fájdalmat azért, mert kilakoltattak bennünket országunkból, hiszen Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát. És fájdalmat azért is, mert a nemzeti önrendelkezés jelszavát sárba tiporva, 3,5 milliónyi polgártársunk került pusztán hatalmi számításból, akarata ellenére idegen állam fennhatósága alá. Mintegy 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig. Rájuk, Budapest első menekültjeire is emlékezünk, amikor Trianonról szólunk - írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében.

A városvezető közölte, hogy arra kéri a budapestieket, egy perce álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor. Ebben az időben meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok. "Arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés" - írja Karácsony.

HOZZÁSZÓLÁSOK