Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trócsányi László biztosjelölt esetében három kifutás valószínű: lesz még egy meghallgatás, más portfólióval bízzák meg, vagy Ursula von der Leyen kérésére Orbán Viktor más jelöltet állít. A szakbizottság, amely a továbbengedéséért felelős, azonban nem tágít.

Az Európai Parlament szakbizottságainak meghallgatása előtt a jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottság (JURI) vizsgálja meg a biztosjelöltek pénzügyi érdekeltségeit. Két politikus esetében állapítottak meg összeférhetetlenséget: Trócsányi László és a román szociáldemokrata Rovana Plumb biztosjelölteknél.

Pénteken Manon Aubry, az Európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó bizottságának negyedik alelnöke a Euronews szerint azt mondta, világos szavazást tartottak Trócsányi László magyar biztosjelöltről. Nem érti, miért kért további pontosításokat a biztosságtól David Sassoli parlamenti elnök. Az Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselője közleményében azt kérdezte, ez egy kísérlet-e a JURI döntésének a felülbírálására.

Aubry azt is írta, hogy a portfóliócsere, vagy az összeférhetetlenség feloldása olyan lehetőségek, amelyekről szavaztak ugyan, de nem ezeket választották.

A folyamat és a vita kimenetele azért is ennyire bizonytalan, mert most első alkalommal kapott ez a szakbizottság jogot arra, hogy átvizsgálják a biztosjelöltek pénzügyeit, ezért nem világos az sem, hogy mik a következő lépések az ilyen eseteknél - írja a Euronews.

Hétfőn délelőtt újra tanácskozni fog a kérdésről a JURI. Trócsányit kedden hallgatnák meg a külügyi szakbizottságban, Plumbot szerdán. Valószínűleg ez a két meghallgatás elmarad, vagy későbbre tolják.

Miért blokkolták Trócsányit?

Az első beszámolók szerint két okból blokkolták Trócsányit:

  • Az egyik az volt, hogy korábban azt mondta a bizottságnak: az elmúlt 10 évben nem volt tulajdonrésze az ügyvédi irodájában, annak csak névleg tulajdonosa, időközben azonban eljutott a bizottsághoz a magyar politikus 2018-as magyarországi vagyonbevallása, ami szerint még tavaly is résztulajdonos volt. Trócsányi azzal érvelt, hogy nem vett fel osztalékot, és valójában csak a nevét viselte az ügyvédi iroda, ez azonban nem csak azért problémás, mert saját, a bizottság előtt eltitkolni próbált magyar vagyonbevallásában is az szerepel, hogy 12,62 százalékos tulajdonrésze volt tavaly, hanem azért is, mert az ügyvédi iroda jelenlegi tulajdonosairól sehol nem találni nyilvános információt, sem cégadatbázisokban, sem az ügyvédi iroda honlapján - írja a párt a Euronews szerint.
  • A másik ok az volt, hogy 2018-ban, azaz Trócsányi minisztersége idején kapott az ügyvédi iroda megrendelést a magyar kormánytól - holott Trócsányi korábban úgy nyilatkozott, minisztersége idején új megbízást nem kaptak a kormánytól, csupán a már korábban megkötött szerződéseket teljesítették.

A Politico megszerezte a JURI bizottság David Sassolihoz, az Európai Parlament elnökéhez írt levelét, amelyben Lucy Nethsingha négy kifogásról ír Trócsányi személyét illetően:

  • több szempontból is kapcsolatba hozható a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával,
  • az ügyvédi iroda 2018-ban, Trócsányi igazságügyi minisztersége idején kapott megbízási szerződést Paks II.-nek az Európai Bizottság előtti képviseletére
  • Trócsányi személyes tanácsadójának nevezte ki az igazságügyi minisztériumban cége társtulajdonosát, miközben ő maga résztulajdonos volt a cégben
  • problémát okozhatott az is, hogy igazságügyi minisztersége idején orosz gyanúsítottakat adtak ki Moszkvának, akiket később ott szabadlábra is helyeztek, pedig az Egyesült Államok is kérte kiadatásukat - írja a hvg.hu. Azt, hogy az utolsó pont szerepelt a kifogások között, megerősítette Donáth Anna, a Momentum képviselője is - jegyzi meg a Euronews.

Orbán:van másik!

"Van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban, aki szerint politikai döntés történt, nem szakmai.

Azt is elmondta, hogy csütörtökön beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével, és abban maradtak, hogy megvárják, amíg írásba adják a jogi bizottság véleményét, és utána egyeztetnek újra.