Trócsányi: 25 százalékkal csökkenhet a tőketartozás

A bankok elszámoltatásáról szóló törvénynek köszönhetően az átlag devizahitelesek tőketartozása 25 százalékkal fog csökkenni - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón.
MTI, 2014. november 11. kedd, 13:37

A miniszter azt is bejelentette, hogy elkészült a fair bankokról szóló törvényjavaslat, amelyet a kormány kedden nyújt be az Országgyűlésnek. Elmondta: a törvény többek között hatékonyabbá teszi majd a hitelszerződés aláírását megelőző tájékoztatást, valamint szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket.

Trócsányi László kiemelte: szeretnék elérni, hogy az átlagos magyar fogyasztók ugyanolyan védelemben részesüljenek mint például az osztrák vagy német fogyasztók. A bankok tájékoztatási kötelezettsége több részből áll majd. Először érthetően be kell mutatnia a termékcsaládokat, majd a fogyasztó által választott termékről részletesebb tájékoztatást kell adnia a banknak. Ennek részletszabályait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletben határozza meg - tette hozzá a miniszter.

A jelzálog alapú hitelszerződések esetén pedig az ügyfélnek a tájékozódás (ügyvéd vagy szakértő igénybevétele) érdekében 7 munkanappal az aláírás előtt meg kell kapnia a hitelszerződést, így az ügyfél nem akkor szembesül először a szerződéssel, amikor a közjegyző közvetlenül az aláírás előtt felolvassa - ismertette Trócsányi László.

A javaslatban rögzítik az egyoldalú kamat-, költség- és díjemelés feltételeit is; ezeket az elveket a Kúria jogegységi döntésének megfelelően határozták meg. A szimmetria elve például úgy érvényesül, hogy a kamat nemcsak nőhet, hanem adott esetben csökkenhet is - mondta el a miniszter.

Háromévente lehetne szerződést módosítani

A 3 évnél rövidebb futamidejű szerződéseknél nincs lehetőség egyoldalú kamatemelésre, és szerződésmódosításra sem, míg az ennél hosszabbaknál háromévente vizsgálhatják felül a kamatokat - jelezte Trócsányi László. Elmondta: változó kamat esetén kamatváltoztatási mutatót kell készíteni, ha pedig referenciakamat és kamatfelár alapján határozták meg a hitelkamatot, akkor kamatfelár-változási mutatót kell kidolgozni. Mindkét mutatót meg kell küldeni a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), amely megvizsgálja ezek törvényességét, majd jóváhagyás esetén honlapján közzéteszi. Ha az MNB nem hagyja jóvá, közigazgatási eljárás indul, és bíróság dönthet az ügyben - ismertette a miniszter.

Trócsányi László kifejtette, hogy a fogyasztóknak kamatemelkedés esetén lehetőségük lesz bankot váltani. A bankoknak 90 nappal a kamatemelés előtt tájékoztatniuk kell az ügyfelet, akinek 60 napja van a bankváltásra. Az ügyfelek ingyenesen felmondhatják hitelszerződésüket, majd meg kell állapodniuk az új bankkal. Ez a miniszter szerint segíti majd a bankok közötti versenyt.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, folyamatosan egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel a forintosításról, és tárgyaltak a fair banki javaslatról is. Utóbbiról úgy vélte, olyan megállapodás született, amely nem veti vissza, sőt erősíti a hitelezési kedvet, mert "tiszta bankrendszer lesz".

Bodzási Balázs főtanácsadó, a miniszteri kabinet munkatársa egy másik kérdésre reagálva kifejtette: ha az MNB változtat az alapkamaton, és a bank a jegybanki alapkamatot határozta meg referenciakamatként, akkor lehetőség van a 3 éven belüli kamatszint-módosításra is.

A héten benyújtják a devizahitelek forintosításáról szóló törvényt is

Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy a kedden benyújtandó törvényjavaslat lesz a harmadik, devizahitelekkel kapcsolatos előterjesztés. Júliusban elfogadták az elszámolási törvényt, ami alapján a bankok keresetet indíthattak a tisztességtelenség törvényi vélelmének megdöntésére, és lassan ez a folyamat is a végére ér. Hozzáfűzte: másodikként a túlfizetések elszámolását rögzítő jogszabályt fogadták el; ennek megfelelően 2015 a bankok elszámoltatásának éve lesz - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte: a fair bankokról szóló javaslat után még a héten benyújtják az Országgyűlésnek a devizahitelek forintosításáról szóló előterjesztést is. A bankok elszámoltatásáról szóló törvénynek köszönhetően az átlag devizahitelesek tőketartozása 25 százalékkal fog csökkenni - hangsúlyozta Trócsányi László.

Hangsúlyozta azt is, hogy az alacsonyabb szinten rögzített kamat miatt a törlesztőrészletek több mint 25 százalékkal csökkenhetnek. "Szó sincs tehát arról, hogy a forintosítás miatt nőnének a törlesztőrészletek" - jegyezte meg. A kormány csütörtöki ülésén tárgyalja a forintosításról szóló törvényjavaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

1112, 2014.11.21 12:34

Mindenki mondja a magáét a parlamentbe. Az igaz, hogy egyik adós 180 forinton számolt el a másiknak 256 forinton kell. Egyik embernek kötelező lesz a forintosítás a másiknak nem. A forint hiteles 2,4 millió forinttal jár jobban, kiszámolták. A MNB nyer az adósok kárára. Azt mondják az EKB nem engedi, hogy ne napi árfolyamon forintosítsanak, akkor hogyan lehetett a vég törlesztőknek mégis 180 forinton elszámolni? Ha ez nem volt alkotmány ellenes akkor így számolják el a többi adósnak is, és nem lesz vita.
Sok sok hazugság van itt. A bankoknak nem kiesés ez, hogy vissza kell adni amit elszámoltak jogtalanul, csak vissza kell adni. Legjobb lesz keresetet benyújtani, mert becsapja a kormány az adósokat. Az árfolyam kockázat tisztességtelenségét ki kell még vizsgálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.12 00:18

@kozmix1: Minden relatív, de egyébként igen, hamarosan meglátjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.12 00:14

@rw2: Én az ,,alacsony" forint kamatra tekintek némi kétkedéssel, de majd hamarosan meglátjuk, hogy mit hoz a jövő!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.12 00:08

@kozmix1:
Igen, az árfolyamveszteség realizálódik, de ez csak a jövőbeli törlesztőrészleteket befolyásolja, de nem tudjuk hogyan, lehet pozitív is, de lehet negatív is.

Természetesen nem mindegy milyen kamatot használnak :), a CHF-hez valamiféle CHF alapú kell(ene), a HUF-hoz valami HUF alapú kell. Ez utóbbi úgy tűnik egyelőre alacsonyabb lesz mint mint az előbbi jelenleg, azaz ezzel jól járnak a devizahitelesek.

Szokták mondani hogy a devizahitelesek az alacsony kamatért vállalták az árfolyamkockázatot, ami így is van, csak jelenleg már nem beszélhetünk alacsonyabb kamatokról sem.

Viszont azt még nem látom hogy mitől nőne a törlesztőrészlet átváltás után, hacsaknem azt várod hogy valamikor a közeljövőben visszamegy a CHF árfolyam az eredeti 150-160 környékére, ugyan abszolút értékben akkor sem, de relatíven igen, törlesztőrészlet növekedés történik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.11.11 23:51

@rw2: Természetesen jelenleg teljesen mindegy, hiszen a törlesztő részlet a jelenlegi árfolyamon van kiszámítva, viszont az kötelező átváltásnál, teljes egészében realizálódik a teljes árfolyamveszteség, viszont lehet, hogy nem mindegy, hogy az itthoni kamatot használják a törlesztőrészlet számításnál, vagy az adott deviza hazai aktuális kamatait!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html