Trükköznek az energiaszámlával

A tényleges fizetési nehézségek mellett az önhiki-pályázatok és az adóbevételek határozzák meg az önkormányzati rezsifizetést. A fűtési idény előtt változatos képet mutat a tartozásállomány.
Leszák Tamás, 2012. szeptember 23. vasárnap, 08:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az energiaszolgáltatók adatai szerint javult az önkormányzati fizetési hajlandóság, jobb a helyzet, mint tavaly, de a kintlevőségek csökkenése mellett arra is volt példa, hogy jelentősen növekedett a tartozás. A lakossági szektorhoz hasonlóan a fűtési idény indulásával várhatóan romlik a helyzet. A tartozásállomány alakulásában az időjáráson kívül meghatározó, hogy a helyhatóságok rapszodikusan, az év bizonyos időszakaiban jutnak forrásokhoz, illetve az önhiki-pályázatok leadási határideje előtt emelkedik a hátralék.

A szolgáltatók több esetben külön munkacsoporttal igyekeznek kezelni a helyhatóságok tartozását, a standard eljárások ugyanis kevéssé működnek az önkormányzatokkal szemben. Jó, de nem pontos adósok − fogalmazott lapunk kérdésére Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója, aki szerint nem is a tartozások mértéke, sokkal inkább a hullámszerű forráshoz jutás és számlakiegyenlítés okoz problémát. (A szolgáltatók által felszámolt késedelmi kamat kedvezőbb, mint az egyéb hitellehetőségek.) Az Elmű-Émász praxisában nem változott jelentősen a kiegyenlítetlen számlák összege.

Az EdF Démász Zrt.-nél az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy látják, újabban azok az önkormányzatok is késnek, amelyek korábban határidőre fizettek. Az E.On Hungária Zrt. szerint pedig kirívóan kevés intézmény élt a téli és tavaszi időszakban az idei törvényi változásnak köszönhető moratórium lehetőségével, félve a következő évben ebből eredõ következményektől. (Ha ugyanis nem tesznek eleget vállalt fizetési kötelezettségeiknek, nem kaphatnak újabb engedményt, illetve kikapcsolható náluk a szolgáltatás). A társaság tapasztalatai szerint a lejárt önkormányzati tartozások a tavalyinak megfelelõ 1 milliárd forintos szinten állnak, ehhez azonban "nagy erőfeszítésekre" volt szükség. Jelenleg 43 kikapcsolt önkormányzati fogyasztó található az E.On területén.

Az EdF Démásznál jelenleg 6 milliárd forintra tehető a hátralék, ebből mintegy 2 milliárd forint a vállalkozások és önkormányzatok ki nem fizetett számláinak összege. A Tigáz ügyfelei körében az önkormányzati kintlévőségek júliusi állománya 14 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet, a 30 napon túli tartozások 21, a 60 napon túliak pedig 32 százalékkal estek vissza. Az EdF Démász területén működő 264 önkormányzatból több mint száz egyenlíti ki számláit határidőre és folyamatosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK