Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A minimálbéren foglalkoztatott, hivatalosan mintegy 250 ezer dolgozó túlnyomó többsége a valóságban - jobbára feketén - magasabb jövedelemre tesz szert - állítja Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre a Magyar Nemzet cikke szerint. Ő úgy látja, hogy a munkaerőhiányt súlyosbítja, a létszámfelhasználást pedig rontja bizonyos cégek adó- és járulékelkerülése, ráadásul a gyakorlat konzerválja az alacsony termelékenységet is.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével közösen azt javasolja a kormánynak, hogy az adott munkaerő-keresletet és -kínálatot figyelembe véve a meglévő munkaerőt kellene hatékonyabban  elosztani. Ehhez fontos lépésnek tartják a munkaügyi ellenőrzéseket, amelyek növelik a hatékonyságot.

"A kormány várakozásai szerint jövőre kevesebb mint 250 ezer főre csökken a minimálbérre bejelentett munkavállalók száma, döntő többségük ugyanakkor a valóságban jóval több pénzt kaphat úgy, hogy havi bevételének egy részét feketén adja a munkáltatója" - idézik Palkovics Imrét, aki szerint ma is bevett, hogy bizonyos cégek az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket elkerülve az embereket a hivatalos összegen túl zsebbe fizetik. Azt viszont megbecsülni sem lehet, pontosan hányan játsszák ki így a rendszert.

Úgy látja, a munkaerő hatékonyabb felhasználását is nagymértékben rontja a kevésbé életképes vállalkozások egy részének adó- és járulékfizetést megkerülő gyakorlata. Szerinte ez hozzájárul az alacsony termelékenységhez is. A problémát - úgy véli - a munkaügyi ellenőrzés számának és hatékonyságával lehetne növelni, ami az elmúlt időszakban csökkent.

A kormányzat egyelőre csak a minimális komolyabb emelését tervezi a hírek szerint.