Az Egyesült Államok elnöke már harmadik éve szenved azzal, hogy megvalósítsa legfontosabb kampányígéretét és falat építsen a mexikói-amerikai határra. Viszont a most már a Demokrata Párt kezébe került kongresszusi képviselőház erről hallani sem akar, ezért pénzt sem adnak rá. Donald Trump ezért nemzeti szükségállapotot hirdetett ki, így megnyitva magának a lehetőséget, hogy építkezhessen a határon, amire összesen 8,6 milliárd dollárt kért.

Viszont ehhez a forrást más területektől kell elvonni, többek között a védelmi minisztériumtól is. Arról, hogy pontosan milyen tételeket allokálnak, a Washington Post közölt egy dokumentum. A 444 szemléje szerint pedig több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország.

A DoD az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn hozta nyilvánosságra azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, ezek között szerepel a Magyarországnak folyósítandó, a kecskeméti repülőbázis fejlesztésére fordítandó összeg. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne.

Egyelőre még nem biztos, hogy elvonják ezt a pénzt a hazai fejlesztéstől, de ha mégis megtörténne, akkor az amiatt különösen érzékeny lenne, hogy az amerikai fél többek közt ezzel a pénzzel próbálta motiválni a magyar kormányt, hogy írja végre alá a komoly diplomáciai vitát kiváltó védelmi együttműködési megállapodást (Defense Cooperation Agreement, DCA) az Egyesült Államokkal.