Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok elnöke már harmadik éve szenved azzal, hogy megvalósítsa legfontosabb kampányígéretét és falat építsen a mexikói-amerikai határra. Viszont a most már a Demokrata Párt kezébe került kongresszusi képviselőház erről hallani sem akar, ezért pénzt sem adnak rá. Donald Trump ezért nemzeti szükségállapotot hirdetett ki, így megnyitva magának a lehetőséget, hogy építkezhessen a határon, amire összesen 8,6 milliárd dollárt kért.

Viszont ehhez a forrást más területektől kell elvonni, többek között a védelmi minisztériumtól is. Arról, hogy pontosan milyen tételeket allokálnak, a Washington Post közölt egy dokumentum. A 444 szemléje szerint pedig több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország.

A DoD az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn hozta nyilvánosságra azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, ezek között szerepel a Magyarországnak folyósítandó, a kecskeméti repülőbázis fejlesztésére fordítandó összeg. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne.

Egyelőre még nem biztos, hogy elvonják ezt a pénzt a hazai fejlesztéstől, de ha mégis megtörténne, akkor az amiatt különösen érzékeny lenne, hogy az amerikai fél többek közt ezzel a pénzzel próbálta motiválni a magyar kormányt, hogy írja végre alá a komoly diplomáciai vitát kiváltó védelmi együttműködési megállapodást (Defense Cooperation Agreement, DCA) az Egyesült Államokkal.