Trump fala aggasztja a dél-amerikai országokat

Megalázónak tartja Donald Trump amerikai elnök falépítési terveit a mexikói határon a Dél-amerikai Országok Szövetségének (UNASUR) főtitkára, és aggódnak az elképzelés miatt Brazíliában is.
Inforádió, 2017. január 27. péntek, 08:17
Fotó: MTI/EPA

Megalázónak tartja Donald Trump amerikai elnök falépítési terveit a mexikói határon a Dél-amerikai Országok Szövetségének (UNASUR) főtitkára, és aggódnak az elképzelés miatt Brazíliában is. Ernesto Samper, az UNASUR főtitkára közleményében a szervezet nevében elfogadhatatlannak nevezte az új amerikai elnök döntését, amellyel megalázó módon arra akarja kötelezni Mexikót, hogy állja a "még megalázóbb" falépítés költségeit.

A brazil külügyminisztérium is aggodalmát fejezte ki csütörtökön Trump tervei miatt. A tárca közleménye szerint a latin-amerikai országok zöme támogatja a szoros baráti kapcsolatok fenntartását az amerikai néppel, a brazil kormány ezért is fogadja aggodalommal a falépítést, amely baráti országokat hivatott elválasztani egymástól.

Donald Trump két napja írta alá a rendeletet, amely az amerikai határok megerősített védelméről szól, s ezen belül a mintegy 3200 kilométeres amerikai-mexikói határon megépítendő falról, amely Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint megfékezi a drogok, a bűnözés és az illegális bevándorlók eljutását az Egyesült Államokba. Spicer csütörtökön azt mondta, hogy a költségek fedezéséhez 20 százalékos adót vetnének ki minden, Mexikóból érkező importárura. Nem sokkal később Spicer visszakozott, mondván, ez egyelőre csak ötletként, a sok lehetőség egyikeként merült fel

HOZZÁSZÓLÁSOK