Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két furcsaság is akad a magyar fizetős úthálózatban, amely miatt évről évre feleslegesen hagynak milliókat az autósok a kasszában. Bár a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt. több fórumon is felhívja ezekre a figyelmet, úgy tűnik sokaknak ezek az üzenetek nem mennek át.

Az egyik ilyen, az év második felében vásárolt éves e-matrica: ez a pénzszórás a D1 (személyautó) kategóriában a legszembetűnőbb. Egy éves e-matrica bruttó 42 980 forintba kerül, éppen kilencszer annyiba, mint egy havi. Ez azt jelenti, hogy a január 31-i lejárat előtt kevesebb mint kilenc hónappal már nem éri meg ezt venni. Ha országos jogosultság kell, akkor ott van a havi.

Június elseje és január 31. között például 38 240 forintból kijön ugyanaz, amiért sokan majdnem 43 ezer forintot kifizetnek. Az idő előrehaladtával ez a különbség egyre nő. Akik szeptemberben vettek éves matricát azok már legalább húszezret kidobnak az ablakon.

Ilyen autós pedig akad bőven. Júniusban 1508, júliusban 688, augusztusban 294, szeptemberben 135 éves e-matrica fogyott a D1 kategóriában. Októberben már egyet sem vettek.

Csak júniusban például 64,8 millió forintot fizettek az emberek D1 éves matricára. Ebből legalább 7,2 milliót megspórolhattak volna, ha feltételezzük, hogy mindenki az első nap vásárolt. A valóságban ez az összeg ennél is magasabb.

A D2 kategóriában (személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 t tehergépkocsi, lakóautó) teljesen más a helyzet, ebben a kategóriában ugyanis a havi matrica duplája a D1 kategóriásnak, az éves viszont ugyanannyi. Így ebben az esetben 4 hónapnál nem éri meg ezt választani.

Az, hogy a vásárlások mögött az informálódás hiánya áll abból is látható, hogy októberben már nem fogyott egyetlen éves jogosultság sem D1 kategóriára, D2-re pedig összesen kettő. Ennek oka, hogy október 1-től a NÚSZ Zrt. viszonteladói partnereinél megszűnt az éves országos e-matrica értékesítése, kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban lehet megvásárolni ezeket. Ott viszont felhívják az emberek figyelmét arra, hogy ez anyagilag nem éri meg.

Lapunk megkérdezte a NÚSZ-t, hogy miért nem alkalmazzák ezt a D1 kategóriánál korábban? Erre a kérdésünkre ugyan nem kaptunk választ Török Szabolcs szóvivőtől, de azt elmondta, hogy sok ember vélhetően nem szeretné minden hónapban megvásárolni a jogosultságot, mert az sok vesződséggel jár, emellett pedig nem vállalják a kockázatát annak, hogy elfelejtik megvásárolni, ezért inkább az éves e-matricát választják.

Ugyanakkor arra is lenne lehetőség, hogy

a havi e-matricákat előre megvásárolják úgy, hogy azok érvényessége automatikusan aktiválódjon, de ezzel az opcióval csak kevesen élnek.

Veszprém, mégis minek?

A másik furcsaság a matricarendszerben a Veszprém megyei jogosultság, amelyről már tavaly is írtunk. A Veszprém megyei matrica akkor éri meg, ha valaki rendszeresen autózik a 80-as Polgárdi lehajtó és a 98-as Siófok kelet lehajtó között, de soha nincs szüksége arra, hogy akár Budapest, akár Siófok felé tovább autózzon.

Ugyancsak lehet ráció a vásárlásban, ha valaki nyugati irányba autózik, de már Polgárdinál felhajtana a sztrádára, vagy kelet felé, de már a 98-as kilométertől szeretné használni a pályát. Utóbbi két esetben egyébként az 5 ezer forintot egy 8, illetve 10 kilométeres szakaszért fizeti ki. Ugyanakkor már két alkalom elég az évben, mikor szüksége van a Fejér vagy a Somogy megyei matricára, hogy a veszprémi megvásárlása teljesen felesleges legyen.

Most vagy arról van szó, hogy az országban van 2933 olyan autós (ennyit vettek idén az első 10 hónapban), akinek ez megéri, vagy még mindig nem ismerik sokan a rendszert.

Nehezen indult

Amikor a megyei matricákat bevezették, a szabály - nem túl autósbarát módon - úgy szólt, hogy minden matrica érvényessége az adott megye utolsó lehajtójáig szól. A rendszer kritikusai többek között a Veszprém megyei matricával érveltek, hiszen ebben az esetben egy 18 kilométeres szakaszért kellett volna a Balatonra igyekvőknek kifizetniük 5 ezer forintot.

Forrás: NÚSZ

A rendszer szerencsére már úgy indult, hogy a matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég két matrica.

Ha egyébként valaki ügyfélszolgálaton vásárol, akkor felhívják a figyelmét erre is, a viszonteladói értékesítő pontokon pedig tájékoztató anyagok segítik a vásárlókat a megfelelő e-matrica típus kiválasztásában - mondta Török Szabolcs.

Nőttek a bevételek

Az e-matrica-eladások egyébként 2017-ben is nőttek, október végéig 62,1 milliárd forint bevételt hoztak a jogosultságok. Ez 5,3 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi és 10,2-vel a 2015-ös számokat.

Éves matricából közel 370 ezer kelt el, 12,2 százalékkal több, mint tavaly. A megyei eladások 13,8 százalékkal nőttek és meghaladták az 1,7 milliót. Hetiből 8,2 millió fogyott, 6,6 százalékkal több, mint 2016 hasonló időszakában. Havi matricából pedig 1,7 kelt el, amely 7,6 százalékos növekedés.

Első alkalommal 2016-ban volt lehetőség arra, hogy a 2017-es éves és a megyei jogosultságokat már decembertől meg lehessen vásárolni. Ezzel 76,3 ezer alkalommal éltek.