Egyedi jelszó alatt azt értjük, hogy nem ugyanazt a jelszót használjuk minden felületen - tette hozzá. Ugyanis akármilyen jó jelszavunk is lehet, akár száz karakter hosszú is, ha mindenhol azt használjuk, azzal sokat kockáztatunk - indokolta az antivírus blog szerkesztője. Ha az egyik szolgáltatót feltörik, vagy a jelszavunkat ellopják, általában végigdúlják az összes létező helyszínt, és végigpróbálgatják az ellopott jelszavakat. Ez pedig sajnos sok esetben sikerre vezet - mondta Csizmazia-Darab István.

Mindenhol, ahol szükség van jelszóra, különböző legyen - tanácsolta a szakember. Az erős jelszó érdekében azt szoktuk tanácsolni, hogy legalább 11 karakter hosszú, kis- és nagybetűket, számokat és egyéb írásjeleket is tartalmazzon - mondta az IT biztonsági szakértő. Ennek oka, hogy a feltörés "magyarul próbálgatás" úgy szokott működni, hogy vannak szótárak a gyakori jelszavakkal, amiket pillanatok alatt végig lehet pörgetni, ha fel akarnak törni jelszavakat.

11 karaktertől felfelé azonban a feltörés idejének hossza percek, órák, napok helyett évekig tart.

A jó az lenne, ha nem is jelszót, hanem jelmondatot használnánk valamilyen egyedi elképzelés alapján. Ezt megjegyezni is könnyebb lenne - tanácsolta az antivírus blog szerkesztője. A szakértő figyelmeztetett: ha az ember óvatlan, például nyitott wifi-n vagy kávéházban vásárol online, vagy bankol, bárki tulajdonképpen csupán egy böngészőkiegészítővel különösebb szakértelem nélkül ellophatja a jelszavát.

Emellett a nagy rendszerek is elszenvednek különféle informatikai támadásokat. Ilyenkor gyakran elő szokott fordulni az, hogy az ellopott jelszavakat vagy a jelszóhasheket - amelyek generált kódsorok - publikus felületre teszik. Így ha az ember nem cserélgeti rendszeresen a jelszavát, azt kockáztatja, hogy illetéktelen megszerzik a jelszavát - mondta Csizmazia-Darab István. Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy rendszeresen, ha pedig feltörik, akkor azonnal változtassuk meg a jelszavainkat.