Tudja, miért nem szabad forró vizet önteni a lefolyóba?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeszedte, hogy mit nem szabad leönteni a lefolyókon.
Szász Péter, 2020. június 8. hétfő, 13:57
Fotó: Getty Images

A hatóság szerint általános gyakorlat, hogy a sütőolaj a lefolyóban vagy a szemetesben végzi ahelyett, hogy lerakóhelyre, vagy hulladékudvarokba vinnék. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

A következőket nem szabad a lefolyóba önteni:

Olaj, vaj, zsír: olajat, használt olajat nem öntünk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. A vaj, margarin, zsír különösen olvasztott formában "veszélyesek", mert kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben - írja a Nébih az Ételt csak okosan oldalon.

Forró víz: mindig úgy öntsük le például a tészta vagy burgonya főzővizét, hogy megnyitjuk a hideg vizet és úgy öntjük ki a forró vizet. Nem tesz jót sem a mosogatónak sem a lefolyócsőnek a hirtelen hőmérséklet-különbség. Bár sokszor házi praktikaként dugulás elhárítására ajánlják a forró vizet önmagában, vagy ecettel, szódabikarbónával keverve, mégis az alkatrészek hosszabb élettartama érdekében érdemes óvatosnak lenni.

Ételdarabok, maradékok, nyers tészta, kávézacc: a tányéron maradt maradék a szemetesbe kerüljön, de ne dobjunk a mosogatóba tojáshéjat, nyers tésztás kanalat, kávézaccot, rizst, grízt, mert ezek felszívják a vizet és szintén dugulást okoznak.

Felmosólé: mivel ebbe a felmosáskor kisebb szennyeződések kerülnek nem szabad a lefolyóba önteni, csak a wc-be. Emellett nem is higiénikus.

Gyógyszerek: ez már nem higiéniai vagy dugulási kérdés, egyszerűen a környezetünknek ártunk azzal, ha gyógyszert öntünk a lefolyóba.

A Nébih ezeken túl azt is javasolja, hogy

  • mindig legyen könnyen tisztítható szűrő a lefolyón
  • és a mosogatót minden mosogatás után ki kell törölni.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dezsike, 2020.06.11 09:37

A mosógép is lazán leengedi a forró vizet. 60 fokost simán leenged. 90 foknál bár ráenged némi hideget, kb 2 mádodpercig folyatja, ami nyáron nem is annyira hideg, már majdnem langyos, aztán megy ki a forró víz, nem hinném, hogy 60 fokig lehűlne ennyitől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.06.08 19:12

Érdekes szösszenet. Addig rendben, hogy ne öntsük a lefolyóba a használt zsiradékot, de utána megállt a fantáziám. Az egy csepp olaj, ami ezer liter vizet is beszennyezhet, bizony ott marad a tányéron egy rántotta, vagy szelet sült hús után. Értem, hogy mit akartak mondani, csak egy kissé drámaira sikerült. Nem fogom kinyalni a tányért mosogatás előtt, papírtörlővel letörölni sem, mert megugrana a papír fogyasztásom, ami szintén nem tesz jót a környezetnek, ráadásul így a zsiradék a háztartási szemétbe kerülne papírostól.
Forró víz. Úgy öntsük le a főzővizet, hogy megnyitjuk a hideg vizet. Eddig azt hittem, mindenki így csinálja, aki nem akarja, hogy felüsse a kezét a forró gőz, persze lehet, hogy a főzőkesztyűt használóknak ez jó tanács.
Ételdarabok, maradékok... Nem tudom elképzelni, hogy valaki az ott hagyott húsdarabot, vagy maradék rizst a lefolyóba önti, és a beépített szűrőn keresztül próbálja bepaszírozni, ahogy azt sem, hogy valaki a tojáshéjat zúzza, hogy lemenjen. Itt már agyament az egész.
Felmosó vizet a mosogatóba? Egyetlen esetben tudom elképzelni, harminc éve a 8. kerületben voltak olyan házak, ahol az udvaron voltak közös budik, oda talán nem ment ki valaki mínusz tíz fokban a felmosóvízzel, de remélem, ezen már túlléptünk.
De azért jólesik, hogy törődnek velünk, oktatnak bennünket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html