A hatóság szerint általános gyakorlat, hogy a sütőolaj a lefolyóban vagy a szemetesben végzi ahelyett, hogy lerakóhelyre, vagy hulladékudvarokba vinnék. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

A következőket nem szabad a lefolyóba önteni:

Olaj, vaj, zsír: olajat, használt olajat nem öntünk a lefolyóba, hiszen egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet! A víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. A vaj, margarin, zsír különösen olvasztott formában "veszélyesek", mert kihűlve ismét megszilárdulnak, és vízhatlan akadályokká alakulnak a csövekben - írja a Nébih az Ételt csak okosan oldalon.

Forró víz: mindig úgy öntsük le például a tészta vagy burgonya főzővizét, hogy megnyitjuk a hideg vizet és úgy öntjük ki a forró vizet. Nem tesz jót sem a mosogatónak sem a lefolyócsőnek a hirtelen hőmérséklet-különbség. Bár sokszor házi praktikaként dugulás elhárítására ajánlják a forró vizet önmagában, vagy ecettel, szódabikarbónával keverve, mégis az alkatrészek hosszabb élettartama érdekében érdemes óvatosnak lenni.

Ételdarabok, maradékok, nyers tészta, kávézacc: a tányéron maradt maradék a szemetesbe kerüljön, de ne dobjunk a mosogatóba tojáshéjat, nyers tésztás kanalat, kávézaccot, rizst, grízt, mert ezek felszívják a vizet és szintén dugulást okoznak.

Felmosólé: mivel ebbe a felmosáskor kisebb szennyeződések kerülnek nem szabad a lefolyóba önteni, csak a wc-be. Emellett nem is higiénikus.

Gyógyszerek: ez már nem higiéniai vagy dugulási kérdés, egyszerűen a környezetünknek ártunk azzal, ha gyógyszert öntünk a lefolyóba.

A Nébih ezeken túl azt is javasolja, hogy

  • mindig legyen könnyen tisztítható szűrő a lefolyón
  • és a mosogatót minden mosogatás után ki kell törölni.