Hogyan lehetnék boldogabb, egészségesebb és sikeresebb? - teszik fel maguknak a kérdés sokan, és bár a következő ötleteket az év bármelyik szakaszában elkezdhetik megvalósítani, az újév jó alkalom arra, hogy felidézzük, mit mond a tudomány arról, hogyan lehetünk, boldogabbak, egészségesebbek és sikeresebbek 2019-ben - derül ki a Business Insider összefoglalójából.

Az első tanács mindjárt elég megdöbbentő: tisztítsuk meg a fogaink közti réseket fogselyemmel. Ha ezt naponta ismételjük, akkor meghosszabbíthatjuk fogaink életkorát, csökkenthetjük a mindig borsos fogorvosi számlát, sőt egyes amerikai vizsgálatok szerint mérsékelhetjük a szív- és cukorbetegség és a demencia, azaz az elhülyülés kockázatát. Új szokásunkat kezdhetjük kicsiben: néhány fogköz megtisztításával - a lényeg, hogy felvegyük ezt az új szokást.

Izzadjunk meg!

A második ötlet: izzadjunk meg minden nap. Néhány kiadós tornagyakorlat javítja az egészségünket, erősíti a szívünket, a memóriánkat, jobban alszunk és jobban teljesíthetünk a szexben. És ez nem teljes felsorolás. Tudományos vizsgálatok szerint napi tíz perc futás például éveket adhat az életünkhöz. A kulcs az, hogy találjuk meg azt a sportot, amit szeretünk csinálni és nem szégyen, ha nem célozzuk meg azonnal a maratoni futást, hanem kicsiben kezdjük mozgást. Itt is a rendszeresség a lényeg.

Bizonyára sokan nem gondolnák, de szintén tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy naponta néhány perc naplóírás javíthatja az ember testi-lelki egyensúlyát, leginkább az önbizalmát, önismeretét. Az asztal mellett ülve - nem a számítógép előtt -, kézzel leírva a nap legfontosabb fejleményeit, feldolgozhatjuk a stresszt, amely amúgy felgyűlne bennünk. Egy harvardi kutatás szerint, akik így tesznek, azoknak egészen pontosan 23 százalékkal javul a teljesítménye.

Önkénteskedjünk!

Millió lehetőség adódik arra, hogy segítsünk másoknak. Sok szervezet kínál önkéntes munkát. Ha ezek közül vállalunk valamit, az elégedettséggel tölthet el - egy másik harvardi kutatás szerint az élmény hasonlatos ahhoz, amit egy kiadós béremelés nyomán éreznek az emberek. Az önkénteskedés közben másokkal kialakított kapcsolat fizikai jó érzést is okoz, mégpedig szó szerint, hiszen felszabadítja a jó érzésért felelős hormonokat.

Áldásos hatása lesz a családi pénzügyekre, ha folyamatosan figyelemmel kísérjük kiadásainkat. Ehhez hasznos segítséget nyújthatnak egyes mobiltelefonos alkalmazások (applikációk). Egy nemrégiben készült közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az elszabadult kiadások okozta hitelfelvétel depresszióhoz, zavarodottsághoz vezet.

Furcsa eredményt hozott egy több mint 40 évvel ezelőtti amerikai kutatás. Nem a közeli, hanem a távolabbi személyes kapcsolatai lendítik előre az embereket. Az előbbiekbe tartozó családtagok, barátok ugyanis jellemzően ugyanazokhoz az információkhoz jutnak. Ezért tanácsos feleleveníteni - egy telefonnal vagy e-maillel - a régóta jegelt kapcsolatokat, amelyek hasznos friss impulzusokat, nézőpontokat hozhatnak az ember életébe.

Tegyünk rendet!

Költségcsökkentést ugyan nem hoz, de felszabadíthat lelki energiákat, ha csökkentjük a tárgyakhoz való kötődésünket. Az ezzel kapcsolatos jó tanács szerint szabaduljunk meg minden olyan ruhadarabunktól, amelyet legalább egy éve nem vettünk fel. Számos lehetőség kínálkozik ezek jótékony célú felajánlására. Egyes értékesebb ruhákat bevihetünk egy bizományiba vagy eladhatjuk ezeket kéz alatt.

Már 1946-ban arra panaszkodott valaki, hogy az embereket értelmetlenül sok információval bombázzák. Az internet és az e-mail világában a stressz csökkentésének egyik legbiztosabb módja, ha megszabadulunk az olvasatlan elektronikus leveleinktől. Mindenekelőtt iratkozzunk le a hírlevelekről. Ehhez is igénybe vehetünk automatikus technikai segítségeket.

Ragadjuk meg!

A személyes tervekkel az a gond, hogy sok lehetőség állhat az emberek előtt, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ne az elérendő társadalmi státust célozzuk meg, hanem azt tervezzük el, milyen élményeket szeretnénk átélni. Ez a fajta tervezés egyesíti a pénzről, a mobilitásról, az időbeosztásról és a kapcsolatokról szóló gondolatainkat.

Szánjunk rá időt, hogy kitaláljuk, milyen életet akarunk élni öt vagy tíz év múlva - akár ötletroham formájában leírhatjuk a lehetőségeket. Ez igen hasznos lehet akkor, amikor egy lehetőség kopogtat az ajtón, hiszen tudni fogjuk, hogy most, azonnal meg kell azt ragadnunk azt.