Tudósok és tudománypártolók is utcára vonultak szombaton

March for Science Hungary - Séta a Tudományért címmel rendeztek felvonulást szombaton Budapesten: a kezdeményezéssel a magyar főváros is csatlakozott ahhoz a több mint 400 helyszínhez világszerte, ahol tudósok, tudománypártolók, tanárok és érdeklődők vonultak az utcára a tudomány melletti kiállás jegyében a Föld napján - tudósított az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 22. szombat, 19:47
Fotó: Napi.hu

A rendezvény kiindulóhelyszínén, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt tartott beszédében Györgyey János növénybiológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatója elmondta, hogy a meghirdetett séta nem politikai rendezvény abban a tekintetben, hogy a témájának nincs köze a pártpolitikához, hiszen a "tudomány a pártok felett áll, a tudomány pártoktól független és annak is kell maradnia". Mint hangsúlyozta: a tudomány, annak minden részével együtt az emberiség közös kincse.

A kutató rámutatott arra, hogy a felvonulás ugyanakkor politikai rendezvény is egyben, méghozzá tudománypolitikai rendezvény, amely "arról szól, hogy kiállunk a tudomány függetlensége mellett".

"A tudomány megkérdőjelez, kísérletez, bizonyít, érveket sorakoztat fel és mérlegel. Dönteni próbál a saját szabályrendszerének betartásával" - emelte ki Györgyey. A tudomány nem demokrácia, de mégis demokratikus, hiszen mindenkinek joga van művelni, belemélyedni, az már másik kérdés, hogy esélyt, lehetőséget kap-e rá a társadalomtól, de a tudományos közösség nem zár ki senkit abból, hogy a tudományt művelje, gyarapítsa és vitassa is - fejtette ki.

A kutató hozzátette, hogy a tudomány nem demokrácia abban az értelemben, hogy többségi szavazással döntse el tételei igazságát. "A tudományos gondolkodásnak egyszerre eleme a vita és a konszenzuskeresés" - fogalmazott a kutató, aki beszédében a felsőoktatási törvény megváltoztatása elleni tiltakozáshullámról is szót ejtett.

A nyitóbeszédet követően a pár száz fős menet délután négy órakor indult el a Dorottya utca-Vörösmarty tér-Váci utca útvonalon a Fővám térig, ahol látványos tudományos bemutatót és beszédet tartottak a TudÁShow képviselői.

A program zárásaként Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubja örökös tiszteletbeli elnöke, a Tudományos Újságírók Világszövetségének korábbi elnöke mondta el gondolatait.

(Budapesten szombaton tartotta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az Illiberal Pride elnevezésű vicctüntetését is. Itt ezrek vonultak fel. Erről bővebben itt olvashat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK