Tudta? A magyar kormány nem akarja bezárni a CEU-t

A magyar kormánynak nem célja a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár.
Domokos László, 2017. április 11. kedd, 14:50
Fotó: Napi.hu

A kabinet nem kíván semmilyen egyetemet bezárni, sem magyart, sem külföldit, a cél pusztán a helyzet tisztázása - hangsúlyozta Palkovics, aki szerint "ez az ügy nem igazán ügy".

A módosítás semmilyen hatással nincs a Közép-európai Egyetem működésére - mert az Magyarországon bejegyzett egyetem magyar akkreditációval -, az amerikai akkreditációval rendelkező Central European University (CEU) viszont az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol azonban nem végez oktatási-kutatási tevékenységet - sorolta a politikus.

A kérdés az, hogy a módosítások milyen hatással lesznek az amerikai intézmény működésére és a két egyetem együttműködésére. Palkovics bízik benne, hogy az újonnan megjelent két feltételt teljesíteni tudják majd azok az intézmények, amelyek hasonló képzést folytatnak vagy ilyet terveznek a jövőben.

Ha a CEU esetleg nem tudna eleget tenni a törvénymódosításban foglalt feltételeknek, az sem jelenti azt, hogy más formában, a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetemmel együttműködve, nem folytathatja a tevékenységét az országban.

A kormány tájékoztatja a partnereit, kész tárgyalni, és teljességgel nyitott rá, hogy megoldást találjanak a helyzetre, ezért nincs ok aggodalomra - fogalmazott az államtitkár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára mások mellett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, valamint Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal tárgyal kedden Brüsszelben.

A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz "aktuális magyarországi témákat", köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.04.11 19:50

Nem hát, most csak "geciznek"! Én meg mozdony...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.04.11 18:09

Az elmebeteg magyar politikusok viszont be kellene zárni, és beolvasztani a kulcsot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html