Tudta? Másként kell adózni a hosszú és a rövid távú lakáskiadásnál

Eltérő adószabályok vonatkoznak a hosszú távú és a rövid távú lakáskiadásra - hívta fel a figyelmet Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője kedden az M1 -en.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 15. kedd, 09:34
Fotó: Pixabay

A rövid távon lakáskiadással foglalkozók szolgáltatást is nyújtanak, mossák az ágyneműt, ezzel szemben a hosszú távon kiadott lakások esetében csak átadják a kulcsot a bérlőnek  - idézi a NAV szóvivőjét az MTI. A hosszú távú lakáskiadás áfa-mentes, nem kell számlát adni, a bérbeadónak adószámot sem kell kiváltania, egyszerű önálló tevékenységként kell majd adózni.

Kiss Péter András a műsorban beszélt arról is, hogy a fekete foglalkoztatás torzítja a versenyt a piacon, a szabályosan foglalkoztatók hátrányba kerülnek a jogszabályt megszegőkkel szemben.

A szóvivő hangsúlyozta, ha bárkiben felmerül a gyanú, hogy a munkáltatója nem megfelelően jelentette be, azt ellenőrizni tudja az ügyfélkapun, illetve az ügyfélszolgálaton, vagy a kormányablaknál.

A NAV március óta közzéteszi az ellenőrzési helyszíneket, illetve a honlapjukon közzé teszik a be nem jelentett módon foglalkoztatókat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.08.15 09:54

de mi számít hozzú távúnak és mi rövidnek?

pl az egy hónap melyikbe tartozik?

mert ez így elég képlékeny meghatározás, ezért jogbizonytalanságot okoz.

még a takarítás sem támpont, mert pl az irodaházakban is benne van a takarítás az árban, mégsem szállásszolgáltatás, hanem ingatlan bérbeadás.

ezért ez egy káosz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html