Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt mondták a kormánypárti képviselők, hogy senkit nem fognak beengedni, ehhez képest a Fidesz-éra alatt már 80 ezerre tehető a bevándorlók száma, ami messze a legmagasabb a harmadik magyar köztársaság történetében - kezdte meg írásbeli kérdését a jobbikos Lukács László György a pénzügyminiszterhez, csúsztatva a vendégmunkások növekedő számára utalva. A képviselő által citált szám a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-as adataira utal, mely szerint tavaly 111 ezer ember érkezett Magyarországra, közülük pedig a munkavállalási szándékkal érkezők száma meghaladja a 60 ezer főt, miközben már a korábbi években is idejöttek vendégmunkások.

A külföldi munkaerő behozatalát épp a kormány tette vonzóvá a termelővállalatoknak: 2017 júniusában léptek hatályba azok a törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén - elsősorban hiányszakmákban - nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, a mentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon. A kormány pedig külön forrást biztosított külföldi toborzókampányoknak.

Most viszont a jobbikos kérdésére Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt írta: "a kormány az egyes ágazatokban, bizonyos szakmák esetén fellépő munkaerőhiányt nem vendégmunkásokkal kívánja orvosolni. A kabinet a magyar emberek foglalkoztatását és képzését tekinti elsődleges feladatának, alapvetően a hazai munkaerőtartalékkal kívánja kielégíteni az egyes szektorokban érzékelhetően erősödő munkaerőkeresletet."

Hogy miért jönnek mégis sokan Magyarországra dolgozni? Bodó azt a választ adta, hogy "nő a hazai versenyszektor munkaerőkereslete és folyamatosan emelkednek a bérek, ami egyúttal azzal a következménnyel is jár, hogy vonzóbbá válik a magyarországi munkavállalás nemcsak a magyar, hanem a külföldi munkavállalók számára is." (A Napi.hu korábban részletesen írt arról, hogy milyen ajánlatokkal várják a külföldieket a magyar vállalatok, és arról, hogy a magasabb cseh és szlovák bérek miatt nem annyira vonzó a magyarországi munkavállalás.)

Az államtitkár szerint nem kell tömegektől tartani, mert korlátozott a befogadható vendégmunkások száma, valamint csak oda lehet őket felvenni, ahol nincs EU-s állampolgár sem jelentkezőnek, nemhogy magyar.

A kvóta 59 000 főre szól, Bodó válaszában ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a foglalkoztatók nem használják ki maximálisan ezt. Érdekesség emellett, hogy a héten jelent meg egy rendelet, mely szerint a vízum és a tartózkodási engedély ingyenessé tételével segíti a belorusz vendégmunkások bejövetelét a belügyminiszter.